Cel mai mare ziar de opoziţie din Ungaria a fost... suspendat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Puci guvernamental“ la Budapesta

Cel mai mare ziar de opoziţie din Ungaria a fost... suspendat

Externe 09 Octombrie 2016 / 15:03 384 accesări

”Nepszabadsag”, cel mai important ziar de opoziţie din Ungaria, şi-a încetat temporar activitatea, mai mulţi jurnaliști afirmând că hotărârea s-a luat la presiunea Guvernului, relatează BBC News. Jurnaliștii au spus că a fost vorba de un ”puci guvernamental”. Aceştia au primit o notificare de suspendare a activităţii, după ce au fost opriţi să intre în clădirea unde se află redacţia, sâmbătă. Proprietarii au declarat că, în fapt, e vorba de o decizie de afaceri, luată în urma vânzărilor în scădere. Nu există niciun comentariu al Guvernului ungar. ”Nepszabadsag” l-a criticat adesea pe premierul Viktor Orban. Publicaţia s-a opus referendumului de săptămâna trecută, cu privire la refugiați.

Guvernul premierului Orban a fost deseori acuzat de utilizarea mass-media drept portavoce guvernamentală. Un număr de alte publicaţii din Ungaria au fost, de asemenea, cumpărate de aliații săi, spune presa străină. ”Suntem în stare de șoc. Desigur, ei vor încerca să spună că suspendarea este o decizie de afaceri, dar acesta nu e adevărul”, spune un jurnalist al publicaţiei, care a dorit să rămână anonim, citat de AFP. Mulți au spus că suspendarea a venit la câteva zile după ce publicaţia a dezvăluit presupuse fapte de corupție în care erau implicaţi funcționari şi oficiali de rang înalt.

Partidele de opoziție au declarat că măsura denotă că Viktor Orban a dorit să suprime libertatea presei din Ungaria, pentru a obține controlul deplin al mass-media. Partidul Socialist spune că a fost o ”zi neagră pentru presă” și a invitat ungurii la o manifestaţie în faţa birourilor ziarului. Potrivit relatărilor, aproximativ 2.000 de oameni au protestat împotriva suspendării principalului ziar de stânga din Ungaria, manifestând împotriva ”îngrădirii libertăţii presei”. MediaWorks, care a cumpărat ”Nepszabadsag” în 2014, a declarat că tirajul a scăzut cu 74% în ultimii 10 ani.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1528 secunde