Cele mai populare obiective turistice din Europa, ţinte pentru terorişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cele mai populare obiective turistice din Europa, ţinte pentru terorişti

Monden 04 Octombrie 2010 / 00:00 536 accesări

Atacuri simultane. Echipe de terorişti şi-ar fi selectat ţintele în Europa şi sunt pregătite să atace aeroporturi şi atracţii turistice, precum Turnul Londrei, Turnul Eiffel şi Catedrala Notre Dame din Paris, Turnul de televiziune din Alexanderplatz şi Hotelul Adlon de lângă Poarta Brandenburg din Berlin. Printre ţintele teroriştilor figurează şi o gară importantă neprecizată din capitala Marii Britanii, conform informaţiilor furnizate serviciilor americane de spionaj de un terorist aflat în detenţie. Acesta a fost identificat drept cetăţeanul german Ahmed Sidiqi, de 36 de ani, un fanatic antrenat de al-Qaida.

Oficialii serviciilor de spionaj au informaţii că echipele de terorişti şi-au selectat ţintele, au încheiat supravegherea lor, au pus la punct modalităţile de a evita să fie capturaţi şi sunt pregătiţi să lanseze în orice moment atacuri asupra unor aeroporturi şi atracţii turistice sau hoteluri din Europa. Complotiştii au încheiat etapa de supraveghere, au discutat cu organizaţia al-Qaida din Pakistan şi au primit aprobarea de a lansa atacurile. Suspecţii ar include cetăţeni britanici şi germani, care ar putea fi de origine afgană sau pakistaneză. Printre ţintele cunoscute se numără Marea Britanie, Franţa şi Germania, dar nu sunt excluse nici alte ţări europene, precum Italia sau Belgia. Planul ar prevedea atacuri simultane în mai multe ţări, acesta fiind cel mai important proiect al reţelei al-Qaida ajuns în etapa operaţională în ultimii ani. Departamentul american de Securitate Internă nu a comentat oficial aceste informaţii dar, potrivit unor surse, nivelul ameninţării teroriste în SUA nu va fi schimbat până la apariţia unor date specifice privind un pericol iminent. În schimb, autorităţile din Cehia au anunţat consolidarea măsurilor de securitate.

Ţinte cu sânge albastru. Şi măsurile de securitate pentru prinţul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, au fost consolidate pe fondul temerilor că ar putea fi principala ţintă a unui nou val de atentate teroriste ale islamiştilor şi disidenţilor irlandezi. Şase agenţi de securitate înarmaţi ai Serviciilor Aeriene Speciale (SAS) îl însoţesc pe prinţul Harry oriunde merge, după ce serviciile de securitate au ridicat la Nivelul 2 riscul unui atac asupra familiei regale britanice. Măsuri similare au fost implementate pentru prinţul Charles şi Camilla, care au sosit în India pentru a deschide Jocurile Commonwealth, dar şi pentru regina Elisabeta a II-a şi pentru prinţul William.

Prinţul Harry, de 26 de ani, este considerat drept o ţintă cu risc ridicat din cauza mobilizării sale în Afganistan şi a stilului său de viaţă libertin. Este o ţintă importantă pentru extremiştii loiali lui Osama ben Laden încă de când a revenit din misiunea sa în Afganistan, în 2008. În mod normal, trei ofiţeri de protecţie ai Scotland Yard îl însoţesc atunci când merge la petreceri. Nivelul alertei teroriste în Marea Britanie este în prezent sever, ceea ce înseamnă că un atac terorist este foarte probabil.

Avertisment pentru turişti. SUA intenţionează să lanseze un avertisment către cetăţenii săi care călătoresc în Europa, pentru a le cere să fie atenţi. Proiectele de atentate din Europa au fost elaborate de numărul trei în ierarhia reţelei al-Qaida, şeicul Yunis al-Mauretani, cu acordul şi sprijinul financiar al lui Osama ben Laden. Atacuri simultane, în stilul celor comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, urmau să fie comise în Londra şi în mari oraşe franceze şi germane, dar proiectul a fost descoperit într-un stadiu preliminar, au afirmat săptămâna aceasta posturile britanice Sky News şi BBC.



12