CIA şi Vaticanul, printre marile organizaţii care au modificat informaţii pe Wikipedia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CIA şi Vaticanul, printre marile organizaţii care au modificat informaţii pe Wikipedia

Monden 17 August 2007 / 00:00 590 accesări

Un instrument online dezvoltat de cercetătorii americani pentru identificarea organizaţiilor care editează pagini pentru enciclopedia Wikipedia a scos la iveală faptul că serviciile secrete americane (CIA) şi Vaticanul sînt implicate în modificarea unor informaţii de pe acest site. Wikipedia este o enciclopedie online gratuită, iar paginile sale pot fi create şi editate de orice utilizator de Internet din lume. Instrumentul Wikipedia Scanner, dezvoltat de o echipă de cercetători americani, poate detecta adresele de Internet pentru o listă de aproximativ 5,3 milioane de editări.

În general, editările detectate de WikiScanner sînt cele legate de corectarea unor greşeli de scriere dar şi cele legate de inadvertenţele care pot apărea în informaţiile din fiecare profil. Totuşi, instrumentul a reuşit să detecteze şi modificări realizate pentru eliminarea unor materiale potenţial dăunătoare sau pentru discreditarea unor profiluri. Pe profilul preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, instrumentul a indicat că un angajat al CIA a adăugat o exclamaţie, “Wahhhhhh!”, înainte de secţiunea în care erau prezentate planurile liderului pe perioada mandatului său. WikiScanner a detectat şi modificări mai inofensive pe paginile unor personalităţi precum fostul şef al CIA, Porter Goss sau prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey. Instrumentul a mai indicat că s-au făcut modificări de pe un computer de la sediul Partidului Democrat american pe pagina moderatorului de televiziune Rush Limbaugh, care are orientare de dreapta. Moderatorul de televiziune a fost catalogat pe pagina sa de pe Wikipedia drept “idiot”, “rasist” şi “bigot”, în timp ce despre publicul său s-a scris că “majoritatea sînt retardaţi cu acte”. Un purtător de cuvînt a negat faptul că aceste modificări s-au făcut de pe un computer de la sediul Partidului Democrat. WikiScanner a mai indicat că de pe unul dintre computerele Vaticanului s-au făcut modificări pentru eliminarea unor informaţii de pe pagina de prezentare a liderului partidului republican irlandez, Sinn Fein, Gerry Adams. Editarea a eliminat linkurile la cîteva publicaţii în care se scria că amprentele lui Adams au fost găsite într-o maşină utilizată într-un dublu asasinat, în 1971.

Wikipedia Scanner a mai detectat modificări făcute de organizaţii comerciale. Un exemplu este Diebold, compania care a furnizat maşinile electronice de votare pentru controversatele alegeri din SUA din 2000. În octombrie 2005, de pe unul dintre computerele companiei s-a înlăturat un paragraf în care se spunea că directorul executiv al companiei, Walden O\'Dell, a sponsorizat campania electorală a lui George Bush. La începutul acestui an, Microsoft a recunoscut că a oferit bani unor experţi pentru a corecta informaţiile despre companie şi produsele sale.



12