Cine a câştigat premiile Goncourt și Renaudot pe 2017

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine a câştigat premiile Goncourt și Renaudot pe 2017
Cultură 06 Noiembrie 2017 / 17:31 714 accesări 0 comentarii

GONCOURT Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul "L'ordre du jour", a anunțat juriul prezidat de Bernard Pivot, informează AFP. Tot luni a fost atribuit și premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul "La disparition de Josef Mengele", a anunțat Frederic Beigbeder.

Romanul "L'ordre du jour", publicat de editura Actes Sud, prezintă o relatare tulburătoare despre venirea la putere a lui Hitler, Anschluss (anexarea Austriei, n.r.) și sprijinul neabătut oferit de industriașii germani mașinăriei de război naziste. "Suntem mereu surprinși, inevitabil. (Acest premiu, n.r.) îmi face o deosebită plăcere", a declarat scriitorul Eric Vuillard.

Dintre cei patru finaliști ai premiului Goncourt, Eric Vuillard, în vârstă de 49 de ani, a fost singurul autor a cărui carte din acest an nu a fost publicată în sezonul de toamnă, ci în timpul primăverii. Romanul "L'ordre du jour" s-a impus în al treilea tur de scrutin cu 6 voturi "pentru". Veronique Olmi, autoarea romanului "Bakhita", a primit patru voturi. Ceilalți doi finaliști au fost Alice Zeniter, cu romanul "L'art de perdre", și Yannick Haenel, cu volumul "Tiens ta couronne". Potrivit criticilor literari, Eric Vuillard deține un talent unic de a se strecura în culisele Istoriei, pentru a oferi cititorilor o altă scală în privința lecturării unor evenimente care sunt, a priori, arhicunoscute.

După căderea imperiului Inca ("Conquistadors", 2009), cucerirea colonială ("Congo", 2012) și Revoluția Franceză ("14 juillet", 2016), cel mai recent roman al său, "L'ordre du jour", este o bună ocazie de a revizita contextul în care naziștii au venit la putere. Veritabil maestru al scrisului, Eric Vuillard a ales să povestească Istoria insistând asupra detaliilor. Este însă acest volum o erezie? "Cu siguranță că nu!", spune el. "Adevărul este dispersat în orice fel de praf", a adăugat câștigătorul premiului Goncourt pe 2017. În doar 160 de pagini, autorul, cu un stil scrupulos - nimic nu este inventat, totul e adevărat -, descrie într-o manieră magistrală această tragedie europeană a secolului al XX-lea. El dovedește că istoria este întotdeauna o altă manieră de a privi prezentul. În 2016, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Leila Slimani.

RENAUDOT Laureatul premiului Renaudot pe 2017, "La disparition de Josef Mengele", publicat de editura Grasset, este un roman halucinant, dar adevărat, despre ultimii ani din viața torționarului de la Auschwitz, Josef Mengele. Pentru a scrie un roman despre doctorul Mengele, cunoscut pentru experimentele sale făcute pe gemeni, pe care îi selecționa pe rampa camerelor de gazare, "nu s-a pus problema folosirii metaforei", a relatat recent pentru AFP scriitorul și scenaristul Olivier Guez, în vârstă de 43 de ani. Trei ani de scris și cercetări, în special în Brazilia - unde Olivier Guez a găsit ferma unde fugise Mengele -, au fost necesari pentru ca scriitorul să finalizeze romanul "La disparition de Josef Mengele". Să scrii despre "un personaj atât de abject și de mediocru" nu a fost deloc ușor. "A fost complicat să coabitez cu Mengele. Dar, la un moment dat, trebuie să urci în ring. Să îl înfrunți", a adăugat scriitorul francez. Olivier Guez s-a impus după șase tururi de scrutin. În 2016, premiul Renaudot a revenit scriitoarei Yasmina Reza.

În acest an, premiul Renaudot pentru Eseu a fost decernat scriitoarei Justine Augier, pentru volumul "De l'ardeur", publicat de editura Actes Sud.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2701 secunde