Constanța nu va vedea prea curând autobuze electrice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Licitația a fost anulată

Constanța nu va vedea prea curând autobuze electrice

Administrație 13 Iunie 2019 / 17:55 1699 accesări

Se pare că încă o promisiune a primarului Constanței, Decebal Făgădău, s-a dus pe apa Sâmbetei. Este vorba despre cea potrivit căreia constănțenii vor avea posibilitatea de a circula cu autobuze electrice. Potrivit Economica.net, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a anulat licitaţia pentru achiziţia a 68 de autobuze electrice de 10 metri lungime, destinate oraşelor Brăila, Constanţa, Focşani, Lugoj şi Slobozia. Asta după ce singurul participant la licitaţie a fost descalificat în etapa evaluării tehnice, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP. Oferta provenea de la asocierea turco - germană Bozankaya Otomotiv - Sileo GmbH.

CÂND A FOST LANSATĂ LICITAȚIA

Amintim că, MDRAP a lansat pe 28 ianuarie licitaţia pentru cele 68 de autobuze electrice, cu o valoare estimată a contractului de 153,5 milioane de lei, fără TVA (32 milioane de euro). Contractul era cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014- 2020. Autobuzele urma să aibă o lungime de zece metri, cu podea integral coborâtă, facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă. Durata de funcționare trebuia să fie de minim 15 ani, din care durata de utilizare fără reparație generală de minim opt ani. De asemenea, durata de utilizare a bateriilor electrice urma să fie de minim cinci ani. Contractul era împărţit în cinci loturi, câte unul pentru fiecare oraş, şi mai prevedea achiziţia a 68 de staţii de încărcare lentă si 18 de staţii de încărcare rapidă. Astfel, în Constanţa urmau a fi achiziționate 21 de autobuze electrice, 5 staţii de încărcare rapidă și 21 de staţii de încărcare lentă, în valoare totală de 47,12 milioane de lei. Producătorul turc Bozankaya s-a înscris la mai multe licitaţii din România, printre care şi cea pentru 51 autobuze electrice în patru oraşe, unde concurează cu producători precum francezii de la Alstom şi cehii de la Sor. De asemenea, Bozankaya este unic ofertant şi la licitaţia pentru 100 de troleibuze în Bucureşti. Tot în Capitală, autobuzul turcesc Sileo concurează cu cel chinezesc Byd la licitaţia pentru 100 de autobuze electrice.

REORGANIZARE GREOAIE

La sfârșitul lui 2016, Primăria Constanța a contractat un împrumut de 100 de milioane de lei de la BERD. Cu acești bani, municipalitatea a promis că va asigura, în primul rând, reînnoirea parcului auto până în 2018. „Condițiile de finanțare sunt extrem de bune și, totodată, BERD asigură un grant de 500.000 de euro, pentru asistența tehnică și juridică în vederea configurării unei noi societăți de transport în comun, care să se nască din reorganizarea RATC. Ne propunem să achiziționăm mijloace de transport moderne și ecologice, care să fie dotate cu echipamente de siguranță pentru călători, pentru studierea comportamentului șoferului în trafic. De asemenea, vrem ca viitoarea companie să fie adaptată la tot ce înseamnă aplicație pe terminalele mobile, să permită achiziționarea biletelor în sistem electronic și să cenzureze accesul celor care nu dețin legitimații de călătorie pentru transportul în comun”, declara primarul Decebal Făgădău, în toamna lui 2016, când s-a luat în discuție prima dată reorganizarea RATC. De atunci, municipalitatea a apucat să achiziționeze 104 autobuze noi, având motorizare diesel Euro 6, și alte facilități, cum ar fi rampe pentru persoane cu dizabilități, sisteme de climatizare, opt camere de luat vederi (șase la interior și două la exterior), sistem 3D cu camere video pentru numărarea pasagerilor, sistem audio-video pentru informarea pasagerilor (panouri cu led) și sistem de încărcat dispozitive mobile USB Charge 5V - 1A.



Ştiri recomandate

12