Constanța va avea un centru de sprijin al victimelor violenței în familie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine va beneficia

Constanța va avea un centru de sprijin al victimelor violenței în familie

Administrație 23 August 2017 / 18:26 1091 accesări

Violența în familie este sport național în România. Acest lucru nu mai e un secret și, în unele comunități, nici nu reprezintă o rușine. Totuși, sunt destule persoane (femei și bărbați deopotrivă) care au încercat să se desprindă de partenerii de viață abuzivi, însă, în lipsa oricărui tip de sprijin, sunt nevoite să suporte violența în continuare. Persoanele aflate în această situație care locuiesc în județul Constanța au un licăr de speranță pentru că, în curând, va fi înființat un modul de consiliere care să le vină în sprijin.

Poate sună prea dur, dar faptul că violența în familie este sport național în România nu este un secret pentru nimeni. În unele comunități, acest lucru reprezintă o obligație asumată în momentul căsătoriei (sunt destule zone în care se promovează „principiul” conform căruia bărbatul trebuie să își bată nevasta, iar femeia trebuie să încaseze fără să comenteze). Totuși, sunt destule persoane (femei și bărbați deopotrivă) care au încercat să se desprindă de partenerii de viață abuzivi, însă, în lipsa oricărui tip de sprijin, sunt nevoite să suporte violența în continuare. În țările civilizate, sistemele de ajutorare a victimelor violenței în familie funcționează foarte bine, cu atât mai mult cu cât există și implicare din partea autorităților. În România, abia se fac pași mici, deloc încurajatori pentru persoanele care se confruntă cu abuzuri din partea membrilor familiei. Cu toate acestea, victimele violenței în familie care locuiesc în Constanța au un licăr de speranță. În cadrul ședinței de Consiliu Județean de vineri, 25 august, urmează să se supună dezbaterii un proiect privitor la înființarea unui modul de primire în regim de urgență a persoanelor care trăiesc într-un mediu plin de violență.

CUM FUNCȚIONEAZĂ MODULUL ȘI CINE POATE BENEFICIA DE SPRIJIN

Centrul de primire în regim de urgență pentru victimele violenței în familie va funcționa în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. Amplasarea modulului va fi secretă publicului, astfel încât victimele să fie protejate împotriva agresorilor. Persoanele care au nevoie de sprijin vor fi duse la centru în momentul în care se va decide necesitatea internării lor. Scopul acestui serviciu este de a asigura protecție, găzduire, îngrijire și consiliere victimelor violenței în familie. În cadrul centrului se vor asigura gratuit, pe o perioadă determinată, asistență familială, protecție împotriva agresorului, asistență medicală și îngrijire, hrană, cazare, consiliere psihologică și juridică. Pentru că multe persoane care se confruntă cu violența în familie sunt femei fără loc de muncă, ce depind de partenerul lor de viață, victimele vor primi sprijin pentru adaptarea la o viață activă, inserția profesională, reabilitarea și reinserția socială a acestora. Serviciile se vor acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile. Accesul beneficiarilor în cadrul serviciului de tip rezidențial se face în baza dispoziției de admitere emise de directorul general al DGASPC, atunci când izolarea victimei de agresor se impune ca măsură de protecție. Serviciul asigură accesul beneficiarilor pe o perioadă determinată la servicii de asistență socială și familială în vederea depășirii situației de criză și a reinserției sociale, familiale și profesionale. Beneficiarii direcți sunt femeile și bărbații victime ale violenței în familie, dar și minorii aflați în îngrijirea acestora.



12