Control al CJAS la Spitalul Judeţean, de ochii lumii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Control al CJAS la Spitalul Judeţean, de ochii lumii

Social 19 Octombrie 2006 / 00:00 902 accesări

Imaginea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă este una negativă, deoarece unitatea medicală se confruntă cu numeroase lipsuri, care dăunează stării de sănătate a pacienţilor. Aceştia susţin că nu sînt îngrijiţi corespunzător, iar cadrele medicale dau vina pe lipsa dotărilor necesare desfăşurării unor acte medicale la standarde europene. Acestor nemulţumiri li se adaugă mizeria şi salariile mici, în ceea ce îi priveşte pe medici, iar condiţiile improprii de spitalizare cu lenjerie ruptă şi pătată, cu grupuri sanitare defecte şi infecte, cu mirosuri pestilenţiale şi mîncare proastă pentru pacienţi. Primul contact al unui pacient cu Spitalul Judeţean începe în Unitatea de Primire Urgenţe. Aici bolnavul poate aştepta şi cîteva ore, deoarece medicii de gardă au de consultat urgenţe majore, cum ar fi accidente de circulaţie sau infarcturi, însă nu este exclus ca aşteptarea să se datoreze şi delăsării cadrelor medicale care poate iau masa sau îşi beau cafeaua.

Toate acestea ar putea fi evitate dacă Unitatea de Primire Urgenţe ar fi reconstruită, modernizată şi reorganizată. Aceasta a fost concluzia unui control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate care a avut loc, ieri, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Această acţiune a inspectorilor CJAS a fost anunţată în urmă cu o săptămînă şi este un control care trebuie efectuat în fiecare an, dar care la Constanţa se pare că a fost făcut doar de formă. Inspectorii nu au verificat cabinetele medicale sau registrele, ci s-au limitat doar a constata ceea ce toată lumea ştie: că Unitatea de Primire Urgenţe este veche. "Sala de aşteptare este improprie, nu există scaune pe care oamenii să poată sta pînă cînd ajung la medic. Holul este foarte mic, astfel încît nu pot trece două tărgi, iar cărucioarele pentru transportul bolnavilor sînt vechi. De asemenea, mobilierul este degradat, iar pe holuri nu există încălzire", a declarat Laurenţiu Scupra, inspector în cadrul CJAS.

Restructurarea Urgenţei, în aşteptare

Lipsurile acestea sînt vizibile, iar conducerea spitalului a contracarat observaţiile inspectorilor CJAS spunînd că toate neregulile de acest gen vor fi remediate în scurt timp. "Vrem să restructurăm Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). Am conceput un proiect pe care l-am trimis la Ministerul Sănătăţii, iar experţii financiari au stabilit cît ar costa o reorganizare a UPU. Este vorba de 1.050.000 de euro. Dotarea va fi asigurată cu finanţare de la Banca Mondială", a declarat directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Adrian Creangă. Noua Unitate de Primire Urgenţe va avea două circuite, unul pentru Obstetrică - Ginecologie, celălalt pentru urgenţe copii şi adulţi. "Cea mai mare problemă a noastră este spaţiul. Va trebui să demolăm tot şi să reconstruim. Este foarte important să facem o Urgenţă în care să consultăm în funcţie de gradul de boală, nu după sosirea pacientului. În noua Unitate de Primire Urgenţe medicii vor veni la bolnav, nu va mai fi nevoie ca pacientul să meargă la specialist", a declarat şeful Unităţii de Primire Urgenţe, dr. Rodica Tudoran. Însă, toate acestea vor fi posibile numai după ce spitalul Judeţean va primi o finanţare. Specialiştii de la CJAS nu au verificat timpul care trece între sosirea pacienţilor şi momentul în care sînt consultaţi de un medic şi nici dacă unitatea medicală se confruntă cu lipsa unor medicamente.



12