Copiii nevaccinați, refuzați în colectivitate?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Presiune asupra părinților

Copiii nevaccinați, refuzați în colectivitate?

Eveniment 23 Iunie 2015 / 00:00 1820 accesări

În România, în ultimii ani a demarat o campanie puternică anti-vaccinare. Ipotezele lansate de diferite persoane - specialiști, mai puțin specialiști sau pur și simplu oameni de rând, fără niciun fel de pregătire medicală - n-au făcut altceva decât să creeze o isterie legată de efectele unor vaccinuri. Că nicidecum acestea nu sunt pentru prevenirea unor boli, spun ei, ci pentru a împuțina omenirea. ”De ce să îmi vaccinez copilul când se știe câte substanțe dăunătoare au” sau ”De ce să îmi vaccinez copilul pentru unele boli care au cam fost eradicate?”. Și așa s-a ajuns să se refuze aproape total vaccinarea copiilor. Medicii de familie primesc tot mai multe refuzuri, fără drept de explicații. În urma discuțiilor de ieri purtate cu oficiali ai Ministerului Sănătății (MS), părinții ar putea fi presați să își imunizeze copiii, acest lucru fiind o condiție de a fi acceptați în colectivitate. Concret, ar putea fi implementat un proiect de act normativ care să reglementeze problema ivită în țara noastră. Și pentru a nu apărea discuții, documentul ar urma să fie supus dezbaterii publice.

REPREZENTANȚII ORGANIZAȚIEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII VOR COLABORA CU CEI AI MS DIN ROMÂNIA.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, totodată și consilierul ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că măsura ce face referire la vaccinarea obligatorie a copiilor este deja aplicată în multe țări. ”Dacă într-o colectivitate avem 20 de copii din 100 care nu sunt vaccinați, o izbucnire epidemică în acea colectivitate este posibilă”, a adăugat Rafila. Tot el a precizat că dezbaterea publică va avea loc nu doar cu profesioniști din Sănătate, ci și cu reprezentanți ai societății civile, părinți, militându-se pentru parteneriat. Întrebat dacă ar exista posibilitatea ca toți copiii nevaccinați să nu mai fie primiți în colectivitate, la grădiniță sau la școală, Rafila a precizat că există o discuție în acest sens: ”(...) probabil că o să găsim o formulă, nu trebuie să neglijăm și dreptul la educație al copiilor, care nu poate fi în niciun fel negat”.

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE Oficialul a precizat că la nivel național, privitor la acoperirea vaccinală, cifrele sunt undeva în jur de 88%, făcând referire la principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizări. ”În unele județe și municipiul București, valorile sunt îngrijorătoare, undeva la 70%. Cele mai joase valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanos, care se găsește în componența vaccinului hexavalent, și vaccinul rubeolo-rujeolă-oreion”, a spus Rafila. Președintele SRM a menționat că la Institutul ”Matei Balș”, în ultimele două săptămâni, au existat două cazuri de tetanos la copii care nu fuseseră vaccinați. Dacă există medici care pledează împotriva vaccinării, specialiștii Colegiului Medicilor din România ar trebui să ia măsuri, este de părere Rafila.

Ce spun medicii...

Medicii spun că părinții trebuie să fie puși la plată dacă au refuzat vaccinarea copiilor, iar aceștia s-au îmbolnăvit. Și asta pentru că tratamentul unui asemenea pacient este foarte costisitor. ”Nu putem să facem o lege coercitivă, dar măcar să încercăm să sugerăm că, în cazul apariției acestor infecții grave, ar trebui să se plătească pentru îngrijirea lor, pentru că, până acum, îngrijirea unui copil care a avut tetanos ne-a costat cel puțin 10.000 de euro. Procentul celor care refuză vaccinarea este imens”, a declarat, într-o dezbatere privind vaccinarea, dr. Monica Luminos, de la Secția ATI a Spitalului ”Matei Balș”. Și șeful Secției de neonatologie a Spitalului ”Cantacuzino”, Adrian Crăciun, a susținut că părinții care refuză vaccinarea ar trebui să fie penalizați într-un mod sau altul, așa cum se întâmplă în Germania și Franța.



12