Cordon sanitar în jurul focarului de infecție cu Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protecție sub amenințarea armatei

Cordon sanitar în jurul focarului de infecție cu Ebola

Monden 04 August 2014 / 00:00 550 accesări

Cele trei ţări vest-africane afectate de virusul Ebola au decis să impună un cordon sanitar în jurul epicentrului epidemiei, o zonă situată la frontiera lor comună. Decizia a fost luată la încheierea unui summit regional organizat la Conakry. Preşedinţii din Guineea, Alpha Condé, Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, şi Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, au decis să se concentreze pe regiunile frontaliere unde se află peste 70% din epidemia care a provocat peste 700 de morţi de la începutul anului, a declarat Hadja Saran Daraba, secretar executiv al Uniunii Fluviului Mano, ce grupează aceste ţări, alături de Coasta de Fildeş, încă neafectată de epidemie. ”Aceste zone vor fi izolate de poliţie şi armată. Populaţia din zonele izolate va primi susţinere materială”, a precizat Hadja Saran Daraba în faţa presei, la încheierea acestui summit la care au participat și ministrul ivorian al Sănătăţii, Raymonde Goudou Coffie, şi directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan. Oficialul OMS le-a mulţumit liderilor celor trei ţări pentru ”hotărârea de a acţiona în comun pentru a trata cu prioritate această zonă”. Serviciile de sănătate din regiune vor fi consolidate pentru ca tratamentul, depistarea şi urmărirea contactelor să poată fi realizate eficient. Totodată, personalul sanitar va primi stimulente, tratamente şi protecţie pentru a se întoarce la muncă.

REPATRIERE PENTRU SUPRAVIEȚUIRE De la începutul epidemiei, în luna ianuarie, multe cadre medicale din țările afectate fie au fost răpuse de boală, fie au refuzat să mai trateze pacienții cu Ebola. În sprijinul acestora au venit cu precădere medici voluntari din cadrul organizației Medici fără Frontiere. Printre aceștia se află și americanul Kent Brantly, care de săptămâna trecută a fost diagnosticat, la rândul său, cu Ebola. Medicul de 33 de ani a fost repatriat în SUA, la bordul unui avion sanitar, potrivit imaginilor difuzate de mai multe posturi americane de televiziune, care l-au primit ca pe un adevărat erou național. Kent Brantly este prima persoană infectată cu virusul Ebola care se află pe teritoriul SUA, însă autoritățile s-au declarat încrezătoare că pot proteja publicul de orice risc de transmitere a acestui agent patogen foarte virulent, cu o mortalitate de până la 90%, care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului, precum sânge sau transpirație. Kent Brantly s-a deplasat pe picioarele sale și se pare că organismul său reacționează foarte bine împotriva bolii, după ce a primit o transfuzie cu sânge de la un adolescent de 17 ani care a supraviețuit teribilei maladii, în care se pun mari speranțe că va duce la identificarea anticorpilor necesari pentru a fi activați în cadrul tratamentului. Un al doilea cetățean american, asistenta Nancy Writebol, de asemenea voluntar în Liberia care a contractat Ebola, va fi transferată în SUA în următoarele zile. Aceasta a primit un ser experimental împotriva Ebola, despre care există speranțe că va acționa ca viitor tratament eficient. Starea sa este gravă, dar stabilă.

Epidemia de Ebola, de o amploare fără precedent, este responsabilă de moartea a 729 de persoane dintre cei peste 1.300 de bolnavi infectați de la începutul anului.

Taguri articol


12