Cu sau fără card, tot beneficiem de servicii medicale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A intrat în vigoare

Cu sau fără card, tot beneficiem de servicii medicale!

Eveniment 04 Mai 2015 / 00:00 1747 accesări

Odată cu 1 Mai, cardul de sănătate a intrat în vigoare, iar speranțele autorităților de eliminare a fraudei din sistem sunt uriașe. Dacă unii s-au relaxat în minivacanța de Ziua Muncii, alții, mai exact angajați din Sănătate, au intrat în contact cu noutatea sistemului stând la lucru și de 1 Mai. De exemplu, a existat un serviciu de permanență inclusiv la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Constanța, unde se află 20.000 de carduri de sănătate neridicate. Spitalele au făcut internări validate cu cardul, dar şi ale pacienţilor care nu aveau card, în primele ore de funcţionare a sistemului nefiind semnalate probleme. Servicile medicale nevalidate cu cardul de sănătate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza şi a accelera predarea cardurilor către asiguraţi. ”Adresabilitatea pacienţilor, aşa cum era de aşteptat, este mai mică în această perioadă (minivacanța de 1 Mai - n.r.). Cu toate acestea, vom monitoriza în continuare foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate, pentru a ne asigura că pacienţii au acces neîngrădit la serviciile de care au nevoie. Casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au de semnalat o problemă, pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienţilor”, a declarat preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. În general, n-au fost raportate probleme prea mari. Probabil din prea mult exces de zel, au existat farmaciști care au refuzat rețete compensate pe motiv că asigurații nu au avut cardul de sănătate, deși se putea verifica în sistem dacă sunt sau nu asigurați. Alții l-au avut, dar, în loc să-l folosească la furnizorii de servicii medicale, s-au gândit să-l utilizeze în... bancomate, în speranța că sistemul sanitar le va da, probabil, banii plătiți lună de lună fără însă a beneficia de vreun serviciu medical. Evident că nimeni nu le-a dat niciun leu.

VERIFICĂRI Direcțiile de sănătate publică (DSP) vor continua verificările în unitățile sanitare pentru implementarea sistemului informatic de funcționare a cardului național de sănătate, anunța pe 1 mai Ministerul Sănătății (MS), într-un comunicat. Demnitarul Nicolae Bănicioiu a cerut reprezentanților DSP și Caselor de Asigurări de Sănătate să verifice în teren, la furnizorii de servicii de sănătate, dacă există cititoare de card achiziționate, personal instruit pentru utilizarea acestora, dar și softurile necesare implementării sistemului. ”Reamintesc că spitalele care întâmpină dificultăți în validarea serviciilor medicale prin card sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă medicală, până la remedierea sistemului”, a declarat Bănicioiu. La Constanța, directorul DSPJ, ec. Cristina Schipor, declara, pentru ”Telegraf”, că toate spitalele au fost dotate cu cititoare de carduri, însă nu toate erau funcționale, urmând ca sistemul să fie pus la punct în timpul cel mai scurt.

Condiții

Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la îngrijiri medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor oferi fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate. De asemenea, copiii până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.



12