Cum putem fi spionați de propriile telefoane inteligente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum putem fi spionați de propriile telefoane inteligente

Monden 19 August 2014 / 00:00 5919 accesări

Telefonul mobil se poate transforma într-un microfon, fără ca posesorul să fie de acord sau măcar să aibă habar de acest lucru. Sistemul de giroscop care asigură localizarea este singurul lucru de care are nevoie un telefon cu Android pentru a funcționa ca microfon... pentru alții. Acest lucru a fost descoperit de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, care a demonstrat cum poate fi reconectat un astfel de telefon pentru a culege informațiile vocale, mai exact, discuțiile pe care le poartă posesorul fie la telefon, fie pur și simplu cu o altă persoană aflată în fața sa. Un articol publicat pe site-ul Russia Today face lumină deplină asupra acestui terifiant caz de... spionaj individual cu ajutorul telefoanelor cu Android, devenite indispensabile pentru majoritatea locuitorilor planetei. Deocamdată, sistemul de interceptare a conversațiilor unei persoane prin intermediul propriului telefon mobil funcționează numai pentru sistemele Android, dar cercetătorii de la Stanford, în colaborare cu firma în domeniul apărării Raphael, susțin că este doar o chestiune de timp până când sistemul de interceptare va fi extins la toate tipurile de telefoane mobile. Specialiștii au creat o aplicație pentru Android numită Gyrophone, care arată cât de ușor este de convertit vibrația utilizată de sistemul de locație al Androidului într-o frecvență joasă, de 80-250 de Hz, frecvența de bază a vocii umane, care poate fi astfel captată și decriptată. ”Am arătat cum giroscoapele MEMS din componența telefoanelor moderne inteligente sunt suficient de sensibile încât să măsoare sistemele acustice din vecinătatea telefonului. De când iOS și Android nu mai cer permisiune specială de accesare a sistemului de localizare, cercetările noastre arată că sistemul de interceptare a convorbirilor din vecinătatea unui telefon inteligent poate fi utilizat fără știința sau acordul posesorului de telefon”, explică specialiștii de la Stanford pe site-ul lor, care pun la dispoziția celor interesați și o aplicație Android cu descărcare gratuită. Ei mai oferă și un link către o pagină web care poate fi accesată de pe telefonul mobil unde demonstrează eficiența metodei. Datele obținute nu sunt stocate nicăieri, dar pot fi salvate ca fișiere, dacă utilizatorul dorește asta.

ÎN LOC DE CONCLUZIE Dezvăluirile celor de la Stanford constituie încă o filă din dosarul deja foarte stufos al dezvăluirilor făcute cu privire la amplul sistem de spionaj electronic inițiat de SUA. Scandalul a izbucnit după dezvăluirile făcute de fostul angajat NSA Edward Snowden, refugiat acum în Rusia. În luna iunie, Kaspersky Lab, una dintre firmele de securitate informatică de top la nivel mondial, a făcut vorbire despre Hacking Team. Aceasta funcţionează din anul 2001, are sediul central la Milano şi circa 50 de angajaţi. Compania le promite clienţilor săi că pot prelua controlul ţintelor şi le pot monitoriza, indiferent de metoda de codificare sau mobilitate. Sloganul de marketing îndeplineşte visul oricărui spion: ”Fii cu ochii pe ţintele tale şi condu-le din telecomandă, din faţa unui singur monitor”. În trecut au existat mai multe semnale de alarmă conform cărora o serie de aplicaţii pot fi deturnate pentru a urmări activitatea computerelor. Mai nou, însă, conform informaţiilor obţinute de firma de securitate informatică Kaspersky Lab, în colaborare cu Universitatea din Toronto, Hacking Team a elaborat un soft, numit Remote Control Systems (RCS), capabil să penetreze absolut toate modelele de telefoane mobile inteligente. ”Ultimele noastre descoperiri au identificat module mobile care sparg toate platformele mobile binecunoscute, inclusiv cele Android şi iOS”, a confirmat Sergey Golovanov, specialist în cadrul Kaspersky Lab. ”Aceste module sunt instalate folosind elemente de infectare, special executate pentru Windows şi Macs, care deja rulează pe computere virusate şi traduc controlul total al computerului. Fără ca victima să ştie, se poate activa microfonul, iar camera poate face poze sau filma, oferind, în acest fel, date constante despre statutul ţintei. Aceste instrumente sunt mult mai puternice decât metodele tradiţionale de spionaj”, a mai explicat expertul IT, citat de Russia Today.

Dacă există acces direct la telefon sau dacă proprietarul telefonului se conectează la un computer deja virusat, softul de spionare se instalează automat pe dispozitivul mobil. De exemplu, odată intrat într-un iPhone, virusul poate fi acţionat de la distanţă şi poate accesa şi activa mai toate aplicaţiile telefonului: controlează sistemul Wi-Fi, GPS, GPRS, înregistrează voce, deschide mailul, SMS-urile, MMS-urile, afişează toate fişierele, istoria paginilor web vizitate, elementele de cookies şi cached, agenda telefonică, istoricul apelurilor telefonice, schimbarea cartelei SIM, deschide microfonul şi camera şi poate intercepta tot ce se transmite prin WhatsApp, Skype şi Viber. Virusul poate fi cu greu depistat, iar pentru aceasta este nevoie de instalarea unui soft antivirus special. Chiar şi atunci, virusul îşi poate activa ”un scut” şi îşi poate masca prezenţa prin ştergerea totală a urmelor sale. Pot fi infectate atât iPhone-urile, cât şi iPad-urile. Software-ul spion dezvoltat pentru sistemul Android poate fi distribuit foarte uşor prin diferite modalităţi.

Taguri articol


12