Desecretizarea arhivei SIPA, pe ordinea de zi a Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Desecretizarea arhivei SIPA, pe ordinea de zi a Guvernului

Justiție 31 Mai 2017 / 13:42 772 accesări

Desecretizarea arhivei SIPA a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Guvernului de miercuri, fiind vorba despre proiectul de hotărâre privind desecretizarea anunțat sâmbătă de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG”, a anuțat premierul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de Guvern. Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că ”propunem prin HG desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă. În arhivă probabil că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat – informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din agenția națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni conținute în respectivele înscrisuri.”

Toader a mai spus că într-o perioadă de trei ani, comisia, constituită dintr-un număr de cinci membri, urmează să definitiveze inventarul, ”comunicarea informațiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informații”. Premierul i-a cerut însă ministrului Justiției să aibă toate avizele de la instituțiile implicate.

”Toate avizele domnule prim-ministru”, i-a răspuns Toader.

Ministrul Justiției a anunțat sâmbătă că pasul doi în ceea ce privește arhiva SIPA este acela al promovării unei hotărâri de guvern pentru desecretizarea informațiilor, următoarea mișcare fiind cea a începerii activității de către o comisie, cu respectarea dispozițiilor legale.

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiției române !

pasul 2 - promovăm o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informațiilor,

pasul 3 - comisia își începe activitatea, respectând dispozițiile legale,distincțiile dintre viața privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat !", a scris, pe pagina sa de Facebook, Tudorel Toader.

Joi, ministrul Justiţiei a declarat că va desecretiza şi două Rapoarte despre arhiva SIPA, din care se vor afla mai multe informaţii despre aceasta, dar şi faptul că au existat mai multe vizite.

„Sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a spus Toader.

Tot joi, Ministerul Justiţiei a publicat lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite.12