„Don Quijote“, lectură obligatorie în şcoli?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Don Quijote“, lectură obligatorie în şcoli?
Cultură 23 Aprilie 2019 / 17:53 291 accesări 0 comentarii
Ida Vitale

Ida Vitale

Poeta uruguayană Ida Vitale, căreia îi va fi înmânat marţi Premiul Cervantes pe 2018, a asigurat că "Don Quijote" ar trebui să devină o lectură obligatorie în şcoli, pentru că "totul se regăseşte" în această capodoperă a lui Miguel de Cervantes, evidenţiind mai ales umorul său, relatează EFE, potrivit agerpres.ro. Poeta, în vârstă de 95 de ani, a avut o întâlnire cu mass-media la Biblioteca Naţională a Spaniei şi a asigurat că nu se aştepta "deloc" să devină laureata Premiului Miguel de Cervantes. Regretă că nu l-a primit în urmă cu zece ani, când starea ei fizică era mai bună, a mărturisit veterana scriitoare care a dat dovadă de multă energie la conferinţa de presă.

Poeta uruguayană a fost recompensată cu Premiul Miguel de Cervantes 2018, pentru "limbajul său, unul dintre cele mai remarcabile din poezia spaniolă", precum şi pentru exprimarea ei "transparentă şi inspiraţională", potrivit comunicatului difuzat de membrii juriului.

S-a născut la Montevideo, la 2 de noiembrie 1923, şi a devenit o referinţă pentru toate generaţiile, dedicându-şi cea mai mare parte a vieţii eforturilor ca poezia să devină un bun al tuturor, ea definind adesea poezia drept "o propagandă" care serveşte maselor. De-a lungul prolificei sale cariere literare a scris volume ca 'La luz de esta memoria' (1949), primul său compendiu de poezie, urmat de 'Palabra dada' (1953), 'Cada uno en su noche' (1960), 'Paso a paso' (1963), 'Oidor andante' (1972) sau 'Jardin de salice' (1980). Cele mai recente volume ale sale de poezii sunt 'Reduccion del infinito' (2002), 'Plantas y animales' (2003) sau 'El Abc de Byobu' (2005). Considerat Premiul Nobel al literaturii spaniole, premiul Miguel de Cervantes a fost înfiinţat în 1975 de Ministerul Culturii al Spaniei şi recompensează cariera unui scriitor, care prin ansamblul operei sale a îmbogăţit moştenirea literară hispanică, şi este dotat cu 125.000 de euro (141.200 de dolari).

Taguri articol
Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1233 secunde