Eliminarea supraaccizei la carburanţi aduce și ieftiniri?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Benzină și motorină mai ieftine la pompă? Teoretic!

Eliminarea supraaccizei la carburanţi aduce și ieftiniri?

Social 04 Decembrie 2019 / 18:07 2753 accesări

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanţi şi a supraimpozitării contractelor part-time. În ce privește prima modificare, deși imediat după vot, PNL, inițiatorul proiectului, prin vocea secretarului general Robert Sighiartău, s-a grăbit să anunțe că „așa cum a promis, românii vor avea prețuri mai mici la benzină și motorină la pompă, se pare că măsura a fost insuficient gândită, dat fiind faptul că politicieni, inclusiv cei care au votat-o, economiști și specialiști laolaltă spun că ea nu va aduce ieftiniri la pompă, dar va crea posibile surprize greu de gestionat, mergând până la demararea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanţi şi a supraimpozitării contractelor part-time. „Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanţi şi de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parţial, propunem următoarele măsuri: 1. - Diminuarea accizei la carburanţi, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017; 2.- Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parţial şi aplicarea unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară", arată expunerea de motive a actului normativ.

CU CÂT AR PUTEA SĂ SCADĂ TEORETIC PREŢUL LA CARBURANŢI

Deputatul PNL Robert Sighiartău a afirmat, miercuri, că, începând cu 1 ianuarie 2020, odată cu eliminarea supraaccizei la carburanţi, românii vor plăti, în medie, cu 20 de lei mai puţin la un plin de combustibil de 60 de litri. „Dacă faceţi un calcul supraacciza însemna 0,32 cenţi. Cu TVa-ul aferent pe această valoare înseamnă undeva la 0,38 cenţi pe litru. Dacă se face un calcul la un plin de 60 de litri înseamnă peste 20 şi ceva de lei la un plin de combustibil”, a spus Sighiartău, în Parlament.

PRACTIC, IEFTINIREA CARBURANTULUI E SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Pe de altă parte, scăderea preţurilor este sub semnul întrebării, pentru că noua măsură ar putea încălca prevederile directivei UE care stabileşte limite minime pentru accize. Directiva 96 din 2003 impune un nivel minim al accizelor de 330 euro/mia de litri pentru motorină şi 359 euro/litri în ceea ce priveşte benzina. Pentru conversie, a fost stabilit un curs de 4,7511 de lei, iar eliminarea supraacizei ar putea duce nivelul acesteia sub cel stabilit de directivă, situaţie în care Finanţele ar trebui să majoreze acciza. „Calculele care s-au făcut sunt pur teoretice, în practică, o să vedem”, a spus economistul Mircea Coşea.

CARE ESTE CONSECINȚA ASUPRA BUGETULUI

„În primul rând acciza trebuie să fie regândită şi pusă în alt cadru, pentru că menirea ei a fost să contribuie la un cont prin care guvernul să dezvolte infrastructură și nu s-a întâmplat aşa ceva. În al doilea rând, dacă o scoteam, foarte bine, teoretic avem o economie la plinul de carburant, dar la noi există o situaţie destul de complicată cu distribuitorii de carburant, eu aş spune chiar într-un fel de tip monopolist. Nu s-au prea văzut până acum cazuri în care excluderea unei părţi a costului să ducă şi la ieftinirea preţului. Nu cred că aşa de repede vom vedea o scădere bruscă a preţurilor la carburanţi, poate chiar nici nu o să fie, pentru că distribuitorii au fel de fel de mijloace pentru a atenua această scădere. În al treilea rând, scoaterea acestei taxe duce la o pierdere importantă de bani colectaţi la bugetul statului. Există obligaţia ca guvernul Orban, scoţând această acciză, să găsească alte căi de eficientizare a activităţii activităţii ANAF, pentru a completa la buget pierderea cauzată“, a mai explicat Coșea.

POSIBILĂ PROCEDURĂ DE INFRINGEMENT

Senatorul Eugen Teodorovici a declarat că este posibil ca preţul carburanţilor la pompă să nu scadă, în urma eliminării supraaccizei pe carburant. "Noi am dorit şi anul trecut scoaterea acestei accize, legat în acelaşi timp de plafonarea preţurilor la pompe. Noi toţi suntem captivi la pompă iar această reducere nu se va regăsi în costul carburantului. Poate să scadă dar nu este obligatoriu. Ţin minte că, în 2015, când a scăzut TVA-ul la produsele alimentare de la 24 la 9%, nu s-a regăsit şi la produsele respective scăderea aceea de TVA", a declarat Teodorovici. Fostul ministru de Finanţe a mai spus că promulgarea legii care elimină supraaciza la carburant ar putea duce la demararea unui proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.



Ştiri recomandate

12