Este foarte IMPORTANT să donați sânge în aceste zile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anunță al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța

Este foarte IMPORTANT să donați sânge în aceste zile!

Sănătate 02 Aprilie 2018 / 18:42 1617 accesări

În perioada Sărbătorilor Pascale, suntem cuprinși de febra cumpărăturilor, fie căutăm cadouri pentru cei dragi, fie luăm alimentele necesare pentru preparatele culinare specifice; uităm, însă, de apelul medicilor de a ajuta. Astfel, în această perioadă, specialiștii ne amintesc să ne gândim și la cei aflați în suferință pe paturile de spitale, care au mare nevoie de sânge (fără de care nu pot supraviețui).

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță donatorii de sânge că joi, 5 aprilie 2018, programul de lucru va fi prelungit până la ora 18.30. S-a luat aceasta decizie întrucât ziua de 6 aprilie 2018, Vinerea Mare, este zi nelucrătoare, potrivit legii. "Rugăm donatorii care doreau să doneze în data de 6 aprilie 2018 să se prezinte joi, 5 aprilie 2018, în intervalul orar 7.30-18.30. Îi rugăm pe cei care vor dona în cursul programului prelungit să se asigure că pe parcursul zilei au o alimentație corespunzătoare, cu lichide suficiente. Doar cu ajutorul celor care vor dona în perioada 2 - 5.04.2018 vom putea să asigurăm rezervele de componente sanguine, în special concentratele trombocitare, pentru pacienții specializați în perioada Sărbătorilor Pascale", a declarat directorul CRTS Constanța, dr. Alina Mirella Dobrotă, citată într-un comunicat al centrului.

CINE POATE DONA / BENEFICII PENTRU DONATORI

”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, potrivit CRTS Constanța. Conducerea CRTS mulțumește anticipat tuturor celor care vor contribui la salvarea vieților, prin donarea de sânge. ”Sângele este un dar ce nu poate fi înlocuit! Este nevoie de mai mulți donatori! Cheamă-ți și prietenii! Mulțumim anticipat celor care vor contribui la salvarea de vieți omenești!”, este mesajul transmis de oficialii CRTS.12
Pagina a fost generata in 0.2747 secunde