Este OFICIAL! BNR a limitat gradul de îndatorare pentru credite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Este OFICIAL! BNR a limitat gradul de îndatorare pentru credite

Economie 12 Noiembrie 2018 / 13:47 2061 accesări

Regulamentul Băncii Naționale a României (BNR) nr. 6 din 31 octombrie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial 950, Partea I, din data de 9 noiembrie 2018, dată de la care a și intrat în vigoare, dar se va aplica de la 1 ianuarie 2019, tuturor băncilor și IFN-urilor, informează Mediafax.

Noul regulament al BNR modifică şi completează Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, după cum a decis instituția la data de 17 octombrie 2018.

Consiliul de Administrație al BNR a adoptat, miercuri, 17 octombrie, Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, a informat, la acea dată Banca centrală.

Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor, respectiv 45%.

Reprezentanții Băncii Centrale mai aratau că, în prezent, gradul de îndatorare la nivel individual, media pieţei, este de 45% pentru creditele de consum și de 47% pentru cel ipotecar. Acest nivel va fi de 40% în ambele cazuri, de la 1 ianuarie 2019, iar, pentru prima locuință, va fi de 45%.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN-urilor, iar măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, conform BNR.

Noul regulament este valabil pentru creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. „Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e)”, au precizat reprezentanții BNR.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1882 secunde