Experţii ONU din Siria, vizaţi de lunetişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Începutul sfârşitului?

Experţii ONU din Siria, vizaţi de lunetişti

Externe 27 August 2013 / 00:00 426 accesări

Experţii însărcinaţi de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ţinta unor lunetişti, ieri, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea lângă Damasc. Anchetatorii ONU se aflau în drum spre locul presupusului atac chimic imputat regimului sirian, în zona Ghouta de Est. Opoziţia siriană şi ţări occidentale acuză armata că a ucis în acest loc sute de civili, într-un atac cu arma chimică, săptămâna trecută. „Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi, într-o zonă-tampon din apropierea acestei regiuni”, a declarat un oficial ONU, care nu a anunţat vreun rănit. „Maşina nu mai putea fi folosită. Anchetatorii s-au întors teferi la punctul de control al Guvernului”, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, adăugând că echipa se va întoarce în zonă după ce va schimba vehiculul. Regimul sirian i-a acuzat pe rebeli că au tras asupra inspectorilor ONU. Televiziunea de stat a precizat că serviciile de securitate au însoţit inspectorii până la locul controlat de aceste grupări. Ulterior, experţii ONU au putut strânge eşantioane din apropierea zonei presupusului atac, au afirmat oficiali ai ONU. Ieri, experţii ONU au putut strânge, în două spitale, mărturii ale victimelor presupusului atac chimic, a anunţat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

FĂRĂ CONFIRMARE „Un răspuns real al SUA faţă de presupusul atac chimic din Siria nu necesită o confirmare din partea ONU”, a apreciat, ieri, senatorul american John McCain. El s-a declarat total convins că regimul al-Assad este vinovat de comiterea acestei atrocităţi. John McCain militează pentru furnizarea de ajutor militar rebelilor sirieni, pentru a înclina balanţa în favoarea lor. „Noi nu avem nevoie de confirmarea ONU. Dacă SUA se retrag şi nu decid acţiuni reale - nu este vorba doar de a lansa câteva rachete de croazieră -, atunci credibilitatea noastră în lume va fi şi mai afectată, dacă mai avem una”, a declarat John McCain. El crede că SUA trebuie să neutralizeze capacităţile aeriene ale regimului sirian şi să stabilească o zonă de securitate sub protecţia lor. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a avertizat SUA că orice intervenţie împotriva regimului său va fi sortită eşecului, calificând drept nebuneşti acuzaţiile occidentalilor cu privire la folosirea armelor chimice de către regimul său.

PRUDENŢĂ China a îndemnat ieri la prudenţă, pentru a evita orice ingerinţă, adăugând că „doar o soluţie politică este de luat în calcul în vederea soluţionării crizei siriene”, potrivit ministrului chinez de Externe, Wang Yi. „Prioritatea numărul 1 a momentului este organizarea celei de-a doua conferinţe la Geneva”, în opinia sa. Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat, săptămâna trecută, Rusia şi China pentru întârzierea adoptării la ONU a unei declaraţii care să ceară Siriei să lase inspectorii să ancheteze atacul. Rusia, o putere aliată regimului de la Damasc, a avertizat SUA asupra unor consecinţe extrem de grave în regiune, în cazul unei intervenţii militare. De peste doi ani, China refuză să susţină apeluri internaţionale la exercitarea de presiuni asupra regimului Bashar al-Assad, utilizându-şi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

ATAC... UMANITAR Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat ieri că este posibil să se răspundă folosirii de arme chimice în Siria fără o unitate totală în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, refuzând să detalieze opţiunile militare vizate. Hague a apreciat că „este posibil să se acţioneze din motive umanitare”. Întrebat despre posibilitatea unor lovituri militare în această săptămână, Hague a refuzat să speculeze. „O reacţie occidentală va fi arbitrată în zilele următoare”, a declarat, ieri, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, potrivit căruia încă nu a fost adoptată o decizie în acest sens. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a afirmat ieri că ţara sa ar aproba o eventuală acţiune a comunităţii internaţionale, dacă ar fi confirmată folosirea de arme chimice în Siria. Şi Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie la atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat, ieri, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu.



12