Facebook nu va avea dreptul de a colecta date despre utilizatorii WhatsApp în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Facebook nu va avea dreptul de a colecta date despre utilizatorii WhatsApp în Germania

Externe, Tehnologie 11 Mai 2021 / 19:19 1109 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Autoritățile din Germania interzic Facebook să colecteze date despre utilizatorii WhatsApp, timp de cel puțin trei luni, chiar dacă aceștia și-au dat acordul privind noile condiții de utilizare a aplicației, introduse la începutul anului.

Johannes Caspar, directorul Autorității de siguranță a datelor din Hamburg, a emis o interdicție pe timp de trei luni, prin care interzice Facebook să colecteze datele utilizatorilor WhatsApp. Autoritatea este de părere că tentativele Facebook de a determina utilizatorii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale.

Decizia vine după ce, la începutul anului, WhatsApp a adăugat clauze în condițiile de utilizare a aplicației pentru partajarea datelor cu Facebook, pentru a-i oferi acces la datele tranzacțiilor realizate de utilizatori și la cele de identificare a dispozitivelor. Noile clauze sunt parte din strategia de monetizare a WhatsApp. Întregul proces i-a determinat pe numeroși utilizatori să-și dezinstaleze aplicația la începutul anului și să înceapă să folosească platforme concurente.

În acest context, Caspar a mai cerut și ca o comisie din UE să ia măsuri similare pentru toate cele 27 de state ale blocului comunitar. Acesta a mai adăugat că noile reguli pentru colectarea datelor de către aplicația WhatsApp nu sunt valide pentru că “sunt lipsite de transparență, consistență și sunt mult prea generale”.

Interdicția afectează modelul de afaceri și strategia de publicitate a companiei Facebook, deoarece este similară unor alte măsuri ale Germaniei, prin care a fost criticat obiceiul platformei de a urmări activitatea online a utilizatorilor și de a combina datele colectate cu profilele lor de Facebook, pentru a afișa reclame personalizate pentru fiecare utilizator în parte.

Reprezentanții WhatsApp susțin că acuzațiile aduse sunt “greșite și bazate pe o neînțelegere fundamentală” și că ordinul nu va opri lansarea noilor reguli de confidențialitate.

Sursa: Biziday

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.5348 secunde