„Fără frică, fără bullying! Petiţie pentru siguranţa copilului tău la şcoală”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Petiție online lansată de Asociaţia Telefonul Copilului

„Fără frică, fără bullying! Petiţie pentru siguranţa copilului tău la şcoală”

Social 18 Iulie 2019 / 18:09 753 accesări

Asociația Telefonul Copilului, organizație non-guvernamentală, non-profit, care apără de 17 ani drepturile copilului şi ale familiei, continuă demersurile în vederea adoptării de către factorii de decizie a unor politici publice anti-bullying în școli. În acest scop lansează petiția onlineFără frică, fără bullying! Petiție pentru siguranța copilului tău la școală!”. Bullying-ul reprezintă un comportament abuziv, realizat în mod repetat și cu intenție directă sau indirectă, conducând la prejudicierea fizica și/sau psihică a victimei prin umilire, rănire, persecuție, intimidare sau alte fapte, manifestându-se prin forme diverse: verbal, emoțional, relațional și fizic.

Semnăturile colectate vor fi folosite ca argument suplimentar în discuțiile cu factorii de decizie din Guvern și Parlamentul României, pe baza documentelor deja înaintate acestora în primăvara anului în curs. Acestea conțin un set de măsuri concrete care ar trebui adoptate de instituțiile de învățământ școlar și preșcolar cu scopul de a proteja copiii de actele de hărțuire și agresiune.

Printre acestea se numără: introducerea temelor anti-bullying în curriculumul școlar, în cadrul orelor de consiliere și orientare, dirigenție și în manualele de educație civică. În același timp, monitorizarea audio-video a unităților de învățământ trebuie să fie extinsă și la nivelul grădinițelor, nu numai al școlilor.Supravegherea audio-video în spațiile publice din perimetrul instituțiilor de învățământ școlar și preșcolar reprezintă o altă măsură care poate diminua cazurile de violență asupra minorilor. În prezent, acestea sunt disponibile doar în cadrul școlilor, nu și al grădinițelor, unde, din datele Asociației, sunt înregistrate, de asemenea, acte de hărțuire a celor mici. „Abuzul de tip bullying a devenit o problemă de sănătate publică. Ne-o spun datele pe care le-am colectat prin intermediul liniei telefonice dedicate copiilor 116111, precum si online la http://www.116111.ro/. Astfel, peste 10.000 de copii, în ultimii șapte ani, au mărturisit că au fost victime ale hărțuirii. Mai mult, peste 93% dintre victime au fost agresate de un alt copil. Cifrele sunt atât de mari și, din păcate, în continuă creștere, pentru că nu avem politici publice în România care să vină în sprijinul prevenirii și combaterii acestui fenomen. Așadar, împreună cu rețeaua de parteneri formată din experți și reprezentanți ai unora dintre instituțiile relevante în domeniul educației am identificat o serie de soluții care pot schimba în bine această stare de fapt. Le-am integrat într-o propunere de politică publică și le-am transmis autorităților în urmă cu câteva luni. Demersul nostru continuă, însă, până la concretizarea reglementării unor măsuri integrate, la nivel național, care să ofere siguranță copiilor noștri în instituțiile de învățământ”, a declarat Cătălina Surcel, Director executiv, Asociația Telefonul Copilului.

Odată cu petiția online, Asociația Telefonul Copilului pune la dipoziția celor care doresc să susțină această cauză platforma de dezbateri publice http://dialoc.ro/. Orice părinte, profesor sau persoană care are argumente pro sau contra privind introducerea de măsuri concrete pentru diminuarea bullying-ului le poate exprima în secțiunea dedicată dezbaterilor sau poate lua parte la sondajele disponibile pe aceeași platformă. Dialoc.ro are și rolul de a informa și educa copiii, părinții, cadrele didactice și orice altă categorie de cetățeni privind manifestările bullying-ului. Cei interesați pot afla cum să identifice situațiile de acest tip și care sunt soluțiile punctuale pentru a depăși astfel de episoade.

Asociația Telefonul Copilului derulează proiectul “STAND UP-Creșterea participăriiși rolului societății civile în influențareași îmbunătățirea politicilor publice”, cod SMIS 2014+: 110423, cu o durată de 16 luniși care vizează atât conștientizarea în rândul publicului a efectelor negative ale bullying-ului în rândul copiilorși adolescenților, câtși dezvoltareași implementarea unor politici publice alternative pentru diminuarea acestui fenomen și a consecințelor acestuia.12
Pagina a fost generata in 0.1708 secunde