Fostul premier moldovean Vlad Filat, reţinut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul premier moldovean Vlad Filat, reţinut

Externe 15 Octombrie 2015 / 18:07 1085 accesări

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut joi şi a ajuns la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii, relatează site-ul Moldova.org. Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului şi escortat la sediul CNA. Liderul pro-rus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, și susținătorii săi îl așteptau în jurul Parlamentului, însă acesta a reușit să plece neobservat. Potrivit lui Usatîi, Filat este reținut pentru 72 ore.

Parlamentul moldovean a votat, joi, pentru ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM). Pentru ridicarea imunității deputatului Vlad Filat au votat 79 din totalul de 101 parlamentari. Procurorul general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a cerut, joi, ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier, pentru ca acesta să poată fi anchetat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). Totodată, liderul PLDM este învinuit că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionari publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni al statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.

Citește și:

Fostul premier moldovean Vlad Filat poate fi arestat pentru corupție și fraudă

Proteste la Chișinău, pentru a-l împiedica pe Filat să plece

Vlad Filat poate fi anchetat de procurori

Maia Sandu, propusă ca prim-ministru al Republicii Moldova

R. Moldova are o nouă alianță de guvernare

Vlad Filat promite guvern proeuropean pentru Republica Moldova

Alegerile locale din R. Moldova, câștigate de forțele pro-europene

Anchetă penală în R. Moldova, vizând delapidările de la Banca de Economii

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1189 secunde