Fostul şef SIPI Constanţa rămâne în arest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul şef SIPI Constanţa rămâne în arest

Eveniment 06 August 2012 / 00:00 1733 accesări

Pentru opt membri ai unei reţele de evazionişti care au prejudiciat statul cu peste 15 milioane de lei, încercarea de a-i convinge pe judecători că pot fi cercetaţi în libertate a fost un eşec. Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti le-a prelungit mandatele cu încă 30 de zile. Soluţia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a respins însă recursurile formulate de fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa Dan Florin Secăreanu şi a altor şapte persoane din acelaşi dosar: George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Nicolae Bleba, Andrei Florin Jugănaru, Mariana Cozma şi Dumitru Emilian Preda. În urmă cu aproape o lună, mai exact pe 11 iulie, Secăreanu a fost arestat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) fiind acuzat de procurorii anticorupţie că a permis accesul unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. La aceeaşi dată, a ajuns după gratii şi George Guliu, asociat şi administrator al SC Excella Real Grup SRL din localitatea constănţeană Nicolae Bălcescu, acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alte trei persoane arestate în acelaşi dosar pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat sunt Dumitru Chirvăsitu, administrator al SC Inkasso Jobs SRL din localitatea constănţeană Mihail Kogălniceanu, Andrei Florin Jugănaru, administrator al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti şi Dumitru Emilian Preda. După gratii au ajuns şi Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 - iulie 2012, printr-un amplu mecanism evazionist, nu s-au plătit accizele aferente unei cantităţi de peste 33.000 de tone de motorină care a fost comercializată pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare, bugetul de stat fiind prejudiciat cu 15.203.024 euro.

ARESTĂRI ÎN LIPSĂ În acelaşi dosar sunt arestate în lipsă pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat Radu Nemeş, considerat coordonatorul grupului infracţional organizat, soţia acestuia, Dana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL şi Codruţ Alexandru Marta, şeful de cabinet al fostului preşedinte al Fiscului Sorin Blejnar, Ioan Ovidiu Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu. În aceeaşi cauză instanţa luat măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de fostul şef al Administraţiei naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă şi faţă de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar, ambii acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 - iulie 2012, printr-un amplu mecanism evazionist, nu s-au plătit accizele aferente unei cantităţi de peste 33.000 de tone de motorină care a fost comercializată pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare, bugetul de stat fiind prejudiciat cu 15.203.024 euro.

MOD DE OPERARE Procurorii au stabilit că, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Guliu, Chirvăsitu şi soţii Dana şi Radu Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională care a organizat un amplu mecanism evazionist pentru sustragerea de la plata accizelor a peste 33.000 de tone de motorină, comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 15.203.024 euro, reprezentând accize şi TVA neachitate. Conform anchetatorilor, gruparea achiziţiona motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor prin SC Excella Real Grup SRL (antrepozit fiscal de producţie), pentru a fi transformată, în amestec cu reziduuri petroliere (printr-un proces tehnologic care s-ar fi realizat într-o rafinărie pe care o deţinea), în combustibil lichid greu (CLG) sau uşor (CLU), folosit la centralele termice şi scutit de plata taxelor către stat. În realitate, motorina era vândută prin intermediul unor firme fantomă, controlate de grupare, în documentele contabile fiind trecut fictiv că produsul petrolier Euro 5 a fost achiziţionat cu plata accizei corespunzătoare. Pentru a se justifica activitatea rafinăriei se întocmeau acte false de vânzare de CLU şi CLG către aceleaşi firme fantomă. Transportul motorinei către staţiile de distribuţie era asigurat de Preda şi Jugănaru, prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti. Pentru a intra în posesia banilor obţinuţi prin evaziune, în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau înregistrate achiziţii fictive, pentru ca, în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme fantomă, banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul. Conform anchetatorilor, activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Secăreanu şi Comăniţă, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune şi factorii de decizie ai ANAF era Codruţ Marta, potrivit procurorilor.



12