Fundamentalism dus la extrem: interzis la oameni de zăpadă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Franța, unul dintre cele mai apărate state din lume

Fundamentalism dus la extrem: interzis la oameni de zăpadă!

Eveniment 13 Ianuarie 2015 / 00:00 1118 accesări

De marți seară, Franța devine unul dintre cele mai apărate state din lume. Oficialii de la Paris vor mobiliza 10.000 de militari pentru a asigura securitatea punctelor considerate sensibile pe teritoriul ţării. Concomitent, forţele de securitate continuau, ieri, urmărirea a cel puţin unui complice al autorilor jihadişti ai atentatelor comise la Paris.

PROTECȚIE PENTRU CEI NEVINOVAȚI

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a mai precizat că aproape 5.000 de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi pentru a proteja toate şcolile şi lăcaşurile de cult evreieşti din ţară şi că în 48 de ore vor fi trimişi şi militari suplimentari. Cele 717 şcoli şi lăcaşuri de cult evreieşti sunt protejate încă de luni de 4.700 de poliţişti şi jandarmi. Nu întâmplător, anunțul a fost făcut de oficialul francez în faţa părinţilor elevilor unei şcoli evreieşti de la Montrouge, la periferia de sud a Parisului. În apropiere, Amedy Coulibaly, unul dintre autorii jihadişti ai atentatelor de săptămâna trecută, a omorât o poliţistă împuşcând-o, după care a atacat, o zi mai târziu, un magazin cu specific evreiesc din estul Parisului. A asasinat patru evrei dintre ostaticii din magazin. Amedy Coulibaly este, în plus, suspectat de agresarea unei persoane care făcea jogging miercuri, rănită grav prin împuşcare.

Franța are motive serioase să se teamă. Circa 1.400 de francezi sau rezidenţi în Franţa au plecat sau şi-au demonstrat disponibilitatea de a pleca pentru a lupta în Siria şi Irak, iar 70 dintre ei au murit în aceste lupte. Aceste cifre, date publicității de către premierul Manuel Valls, reprezintă o nouă creştere în raport cu estimările oferite în urmă cu câteva săptămâni de Guvern, care vorbea de 1.200 de persoane implicate şi 60 de morţi. Cei doi presupuşi autori ai atacului de la săptămânalul satiric „Charlie Hebdo”, Cherif şi Said Kouachi, au făcut parte, fără îndoială, dintre cei care au plecat pentru „a se forma pentru moarte şi teroare”, a subliniat premierul. În schimb, al treilea bărbat care a comis atentate, Amedy Coulibaly, nu a plecat niciodată, nu era în vizorul serviciilor de informaţii. Franţa, alături de Belgia, s-a confruntat în 2014 cu o explozie a numărului de ucenici jihadişti cu riscul ca aceştia să revină pentru a desfăşura acţiuni teroriste pe teritoriul lor.

Majoritatea voluntarilor s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI). Liderul religios al SI, Abu Saad al Ansari, a anunţat că gruparea a aprobat pentru 2015, pentru prima dată, un buget de două miliarde de dolari. Bugetul va acoperi salariile combatanţilor şi subvenţiile pentru săraci, văduve şi handicapaţi, victime ale atacurilor aeriene. Excedentul bugetar va fi folosit pentru finanţarea efortului de război cu susţinerea unei bănci islamice, afirmă membrii organizaţiei sunnite. Anunţurile intervin la doar câteva zile după deschiderea unei bănci islamice la Mosul, în nordul Irakului, care va putea acorda împrumuturi. Gruparea ar obţine fonduri din spargerea unor bănci din marile oraşe irakiene. Cifrele avansate de SI sunt considerate plauzibile de Fundaţia britanică de luptă împotriva radicalizării Quilliam. Experții Quilliam nu și-au ascuns uimirea față de interesul grupului de a publica astfel de informaţii.

OMUL DE ZĂPADĂ, INTERZIS

Europa are cu siguranță potențialul de a lua măsuri pentru a contracara terorismul. Însă cursa pentru a ține pasul cu fundamentalismul islamic poate atinge culmi ale ridicolului și poate leza libertățile civile fundamentale. Un exemplu în acest sens este decizia unui proeminent cleric musulman din Arabia Saudită, care a emis un decret religios prin care interzice modelarea omului de zăpadă, pe care l-a descris drept anti-islamic. Șeicul Mohammed Saleh al-Munajjid a fost întrebat pe un site religios dacă tații au voie să facă oameni de zăpadă cu copiii lor, pentru că fenomenul schimbărilor climatice a adus temperaturi scăzute și ninsori în Arabia Saudită. „Nu este permisă modelarea unui om de zăpadă, chiar dacă în semn de joacă sau de amuzament”, a decis clericul, care citează o serie de învățați musulmani, predecesori ai săi, care au fost de părere că recrearea imaginii unei ființe umane este considerată un păcat. „Dumnezeu i-a dat omului posibilitatea de a crea orice vrea, dar fără să aibă suflet, inclusiv copaci, corăbii, fructe, clădiri și așa mai departe”, a mai scris șeicul Mohammed Saleh al-Munajjid în fatwa sa. Prin clericii săi, în Arabia Saudită este aplicată o versiune foarte strictă a Islamului sunnit. Însă schimbările din ultimii ani, de la progresul tehnic la starea vremii, fac tot mai grea aplicarea anumitor precepte. Pentru al treilea an consecutiv, Arabia Saudită a înregistrat căderi masive de nea, iar bucuria copiilor de a face oameni de zăpadă a devenit delict!

În lumea liberă, spiritul combativ al publicației „Charlie Herbdo” este dus mai departe. Muzeul Presei din Amsterdam prezintă, până la sfârșitul lunii ianuarie, o expoziție consacrată săptămânalului satiric francez, a cărui redacție a fost decimată în atentatul care a făcut cele mai multe victime în Franța, în ultimii 50 de ani. Desenele de presă expuse sunt însoțite de caricaturi realizate de desenatori olandezi, în semn de omagiu adus colegilor de breaslă uciși săptămâna trecută de frații Kouachi. Expoziția, care se adaugă alteia organizate la muzeul olandez despre asocierea dintre jurnalism și benzile desenate, prezintă cei 50 de ani de existență a publicației prin intermediul primelor pagini ale săptămânalului. „În țările vecine, ca Franța și Belgia, există o cultură puternică și dinamică a desenului satiric”, afirmă directorul muzeului, Niels Beugeling, potrivit căruia această tradiție nu este atât de accentuată în Olanda, datorită unui climat socio-politic mai liniștit. Expoziția intitulată „Omagiu Charlie Hebdo” a fost inaugurată duminică și va fi deschisă până pe 31 ianuarie. 

PENTRU CEI CARE NU CRED

Grupul de hackeri Anonymous a atacat, ieri, mai multe site-uri islamiste, însă acţiunea lor, având ca scop să răzbune victimele atentatelor de la Paris, periclitează ancheta autorităţilor franceze, care nu mai pot monitoriza discuţiile jihadiştilor pe forumuri. Hackerii de la Anonymous şi-au îndeplinit în weekend promisiunea de a ataca site-uri frecventate de jihadişti, în cadrul operaţiunii OpCharlieHebdo, închizând în special platforma Ansar al-Haqq, care găzduieşte forumuri de discuţii.

Unul din cinci francezi crede că apelurile lansate în favoarea unității naționale după atentatele jihadiste din această săptămână nu sunt decât „o manevră politică ipocrită”, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Odoxa pentru cotidianul „Le Parisien”, care a reflectat, dimpotrivă, că pentru 79% dintre francezi unitatea națională este răspunsul adecvat pentru a arăta că democrația este mai puternică decât terorismul. 81% dintre francezi se declarau pregătiți să se mobilizeze și să omagieze victimele atacurilor teroriste din Franța. Printre sentimentele care-i încearcă pe francezi după cele trei zile de teroare pe care le-au trăit predomină furia (61%), urmată de durere (49%), solidaritate (46%) și, la mare distanță, frica (17%).



12