Gânduri despre „a fi sau a nu fi”, într-o seară de iunie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Festivalul „Miturile cetății”

Gânduri despre „a fi sau a nu fi”, într-o seară de iunie

Cultură 22 Iunie 2016 / 00:24 727 accesări

Un spectacol care dă de gândit, despre evoluție, schimbare și efemeritatea ființei a deschis, marți, cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății”, organizat de Teatrul de Stat Constanța (TSC). „Eşti un animal, Viskovitz!”, o adaptare după romanul omonim al italianului Alessandro Boffa, în regia lui Tudor Lucanu, producție a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, a invitat publicul la o meditație despre „a fi sau a nu fi”, despre relații și despre iubire în... regnul animal. Subiectul poate părea straniu pentru un spectacol de teatru, dar totul devine limpede pentru cine cunoaște că Alessandro Boffa este de formație biolog. Viskovitz este o ființă (unicelulară, un gândac de bălegar, un cintezoi, un melc, un parazit, un papagal, un porc, un burete de apă), aflat în căutarea propriei identități. Indiferent în ce formă se află, el cugetă, se revoltă împotriva cutumelor moștenite din generație în generație și, mai mult decât atât, este în căutarea iubirii unice, care, orice formă ar lua pe scara evoluției biologiei, poartă un nume, mereu același, Liuba.

Între a fi sau a nu fi, Viskovitz alege să existe, să-și accepte identitatea, să iubească, să fie un animal, plătind chiar prețul suprem: implacabilă moarte care se aplică oricărei ființei. Actorii care au susținut pe scenă nu tocmai ușoarele partituri despre a fi sau a nu fi sunt: Mădălina Ciotea, Reka Szasz, Vlad Bîrzanu, Olimpia Blaj, Ciprian Nicula și Cătălin Asanache.

EXUBERANȚĂ MUZICALĂ ȘI CROMATICĂ

După ce și-a pus sub semnul întrebării întreaga existență, mai târziu, în jurul orei 21.00, publicul iubitor de teatru s-a îndreptat spre Piața Ovidiu, pentru a urmări o poveste de dragoste... cântată, „Leonce și Lena”, după Georg Büchner, în regia lui Mihai Măniuţiu, oferită de Teatrul „Regina Maria” din Oradea. O poveste despre a fi sau a nu fi responsabil, a fi sau a nu fi îndrăgostit, într-un cadru colorat, cu personaje hippie care prin cântec și (aparentă) veselie își trăiesc viața și cântă virtuțile... ierbii și neajunsurile unei „boli ciudate”, dragostea. Exuberanța cromatică a decorurilor, luminițele de pe scenă, orchestra care „nu tace” o clipă și trăirile... onirice ale plictisitului prinț Leonce transpun publicul într-un colorat... vis de vară.

Contribuția Adei Milea la realizarea muzicii și a scenariului, alături de Mihai Măniuțiu, care este și regizorul piesei, și-a pus amprenta pe întreaga structura a spectacolului.

JOI, ÎNTÂLNIRE CU „HADES ȘI PERSEFONA” ȘI „DIONYSOS”

Festivalul „Miturile cetății” continuă zilnic până dumincă, 26 iunie, de la ora 18.00, la sediul TSC și de la ora 21.30, în Piața Ovidiu, cu spectacole cu intrare liberă. În această miercuri, actorii TSC vor prezenta la sală, de la ora 18.00, „Şobolanul rege”, după Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu, iar de la ora 21.30, în Piața Ovidiu, artiștii Companiei La Naïve din Pertuis, Franţa, joacă în „Antigona”, un spectacol de Jean-Charles Raymond.

Joi, de la ora 18.00, tomitanii și turiștii de pe litoral sunt invitați în sala TSC să vadă un spectacol de zile mari: atractiv, dinamic, tonic și perfect pentru timpurile în care trăim, din punct de vedere al duratei: aprox. 50 de minute. Este vorba despre spectacolul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”: „Hades și Persefona: o legendă despre tenebre și lumină”, distins, recent, cu Premiul Special al Juriului la cea de-a III-a ediție a Festivalului Școlilor de Teatru „Hyperion iese la Godot”. Regia și concepția artistică sunt semnate de prof. univ. dr. Daniela Vitcu Hanţiu și conf. univ. dr. Alina Cristea, iar coregrafia dinamică este creația Stelei Cocârlea.

De la ora 21.30, Piața Ovidiu va fi dominată de... Dionysos, zeul vinului și bacantele lui. Spectacolul, în regia italianului Daniele Salvo, este o coproducție a TSC și a Teatrului „Vascello” din Roma.

Citește și:

Muzică fără frontiere, din patria lui Molière în Piața Ovidiu

„Leonce și Lena”... se joacă marți, în Piața Ovidiu

Începe Festivalul „Miturile cetății”. Deschiderea, luni, în Piața Ovidiu

Intrare liberă la toate spectacolele din Festivalul „Miturile cetății”!

Începe Festivalul „Miturile cetății”, la Constanţa!

„Dionysos” vine în cetatea Tomisului

Premiul Special al Juriului pentru „Hades și Persefona”

Constanța se pregătește de festival antic - „Miturile cetății“



12