Guvernul atacă pensiile speciale la CCR!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Privilegiile aleșilor locali, șoc pentru buget

Guvernul atacă pensiile speciale la CCR!

Politică 27 Decembrie 2015 / 17:05 1869 accesări

Potrivit calculelor Guvernului, cel puţin 16.300 de aleși locali ar putea beneficia de pensii speciale. Efortul bugetar în 2016 pentru aceste pensii speciale se ridică la 469 milioane de lei.

Potrivit calculelor Guvernului, cel puţin 16.300 de aleși locali ar putea beneficia de pensii speciale. Efortul bugetar în 2016 pentru aceste pensii speciale se ridică la 469 milioane de lei.

Când parlamentarii au votat ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene să primească și ei pensii speciale, aleșii locali și-au frecat mâinile de bucurie, crezând că vor avea bătrânețile liniștite. Probabilitatea ca edilii localităților să beneficieze de o indemnizație lunară după împlinirea vârstei de pensionare pentru perioada petrecută în administrația publică locală a scăzut drastic. Asta deoarece Guvernul a sesizat, în 26 decembrie, Curtea Constituţională a României (CCR), precizând că legea pensiilor speciale pentru aleși încalcă mai multe articole din Constituție. „Sesizarea se referă la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou-create”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Reprezentanții Executivului spun că, în forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. „Efortul bugetar în 2016 pentru aceste pensii speciale se ridică la 469 milioane de lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane de lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea se poate aplica retroactiv, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, mai menţionează sursa citată. Legea privind acordarea de pensii speciale pentru aleși a fost adoptată în urmă cu o săptămână. Potrivit calculelor, indemnizațiile pot pleca de la 1.500 de lei pentru aleșii care au un mandat și pot ajunge la aproape 10.000 de lei în cazul președinților de consilii județene care au peste trei mandate.

PARLAMENTARII VOR ȘI SALARII MAI MARI Dacă aleșii locali au emoții în privința pensiilor speciale, deputații și senatorii sunt pe cai mari pentru că, în urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, act normativ care a fost reexaminat de Parlament. Și cum șeful statului a declarat că nu intenționează să atace această lege la CCR, pentru că „nu sunt motive”, deputații și senatorii răsuflă ușurați. Odată văzuți cu sacii în căruță, parlamentarii plănuiesc să-şi crească şi salariile. Ori toţi demnitarii vor avea salarii mărite, ori niciunul! Acesta este mesajul parlamentarilor către miniştri, dar şi către preşedintele Klaus Iohannis! Cum se vor întoarce din vacanţa de Sărbători, deputaţii vor lua în discuţie ordonanţa prin care doar anumite categorii de demnitari primesc salarii mărite chiar şi de trei ori. Două variante sunt vehiculate printre parlamentari. Fie îşi măresc şi indemnizaţiile proprii, fie le taie salariile preşedintelui Iohannis şi premierului Cioloş, până când vom avea o nouă lege a salarizării.

Citește și:

Pensiile speciale pentru aleşi, moft sau necesitate?



12