Haos total în Yemen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Haos total în Yemen

Externe 24 Ianuarie 2015 / 00:00 539 accesări

            Yemenul a plonjat într-un haos politic total, joi seară, după demisia Guvernului, urmată de cea a preşedintelui, în timp ce capitala Sanaa se află sub controlul ferm al unei miliţii şiite. Guvernul yemenit, numit în urmă cu trei luni, şi-a prezentat demisia preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi. Ulterior, preşedintele Hadi, aliat al Washingtonului în lupta împotriva al-Qaida, a demisionat, afirmând că ”Yemenul a ajuns într-un impas total”. Decizia sa a fost respinsă de Parlament, care urmează să se reunească de urgenţă, duminică, pentru a analiza situaţia. Semn al faptului că această criză nu conteneşte să se extindă, patru provincii din sudul Yemenului, regiune altădată independentă, au decis să refuze ordinele trimise de capitală unităţilor militare locale şi să nu se supună decât celor loiali lui Hadi.

            Violenţele care afectează Yemenul din vară generează temeri privind o prăbuşire totală a statului, aşa cum s-a întâmplat în Somalia. Preşedintele Hadi s-a dovedit un aliat crucial al SUA, permiţându-le în special să desfăşoare atacuri cu drone împotriva militanţilor al-Qaida pe teritoriul său. Yemenul este baza al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de Washington drept aripa cea mai periculoasă a reţelei extremiste, care a revendicat atentatul împotriva ”Charlie Hebdo”, la 7 ianuarie. SUA au anunţat că urmăresc situaţia şi că susţin o tranziţie politică paşnică, fără să aibă în vedere modificarea dispozitivului lor la faţa locului. Dar, în cursul serii, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anunţat o nouă reducere a personalului ambasadei, din cauza schimbării situaţiei privind securitatea.

            Miliţiile Ansaruallah, denumite şi Houthis, care au preluat în septembrie controlul unei mari părţi din Sanaa, cer mai multă influenţă în instituţiile statului şi contestă proiectul de Constituţie care prevede transformarea Yemenului în stat federal cu şase regiuni. Miliţiile şiite sunt în continuare omniprezente în jurul palatului prezidenţial, al cărui control l-au preluat marţi, în pofida unui acord prin care îşi iau angajamentul să se retragă din acest sector şi de la reşedinţa premierului şi, mai ales, să îl elibereze pe şeful de cabinet al preşedintelui, Ahmed Awad ben Mubarak, răpit sâmbătă. În contrapondere, preşedintele Hadi a promis miercuri să modifice proiectul de Constituţie. În plus, acordul prevede ca Houthis, precum şi mişcarea sudistă sau alte facţiuni politice, private de o reprezentare echitabilă în instituţiile statului, să aibă dreptul de a-şi numi reprezentanţi în aceste instituţii. În pofida acestor concesii importante, nu a fost semnalată nicio retragere a Houthis, iar şeful de cabinet al preşedintelui nu a fost eliberat. Emisarul ONU, Jamal Benomar, care sosit la Sanaa, joi, după intensificarea violenţelor, le-a cerut reprezentanţilor forţelor politice să rezolve orice divergenţă prin dialog.

            Preşedintele Hadi a fost ales în 2012, după plecarea lui Ali Abdallah Saleh, îndepărtat de la putere în cadrul valului de revolte din timpul Primăverii Arabe. Guvernul a fost numit în virtutea unui acord de pace care a pus capăt, în septembrie, luptelor după intrarea miliţiilor şiite în capitală. El a fost respins încă de la depunerea jurământului, în noiembrie, de către fostul preşedinte Saleh şi aliaţii săi din cadrul miliţiei şiite. În acest climat de criză generală, un alt focar de tensiune ar putea provoca un nou val de violenţe.

Taguri articol


12