Îți poți alege singur mielul pe care-l vrei pe masa de Sărbători!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În Constanța

Îți poți alege singur mielul pe care-l vrei pe masa de Sărbători!

Eveniment 11 Aprilie 2015 / 00:00 1570 accesări

Mai este puțin până la Paşte, așa că toată lumea a dat năvală în magazine și piețe pentru cumpărarea de „materie primă“ pentru pregătirea produselor tradiţionale. Mieii sunt la mare căutare în această perioadă şi cei mai mulţi dintre constănţeni încă sunt reticenţi atunci când cumpără carne fără a şti exact de unde provine şi fără a avea siguranţa că nu achiziționează vreun câine, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani. Din acest motiv, dar şi pentru a ţine sub control explozia preţurilor la carne, Primăria Constanţa, prin Direcţia Pieţe, Târguri şi Oboare (DPTO), a pus la cale acum şapte ani programul „Preţul corect la carnea de miel“. În acest an au fost pregătite 38 de tarabe din trei pieţe constănţene pentru crescătorii de animale din judeţele Tulcea şi Constanţa care au convenit împreună cu administraţia locală că preţul corect ar fi 23 lei/kg. Constănţenii pot găsi miei gata tăiaţi şi avizaţi sanitar-veterinar în pieţele Griviţa şi Tomis III.

MAI MULŢI MIEI DECÂT ANUL TRECUT Şi Piaţa Pescăruş (fostă Filipescu) din cartierul Faleză Nord este inclusă în program, ea având însă un statut aparte. Acolo, municipalitatea a convenit cu crescătorii de animale să vină cu „marfa vie“, adică mieii sunt ţinuţi în ţarc, iar constănţenii îşi pot alege „prada“ pe care măcelarii o vor sacrifica în faţa lor. Punctul de tăiere a animalelor a ajuns, de-a lungul ultimilor ani, cel mai vizitat loc de unde constănţenii şi-au cumpărat carnea care, ulterior, a ajuns pe masa de Paşte. Ţarcul a fost amenajat, în acest an, în 2 aprilie, când a demarat programul municipalității, dar abia zilele trecute au început să vină cumpărătorii. „Vânzările sunt cam la fel ca anul trecut. Vremea ploioasă nu ne-a ajutat prea mult până acum, însă nu ne bazăm pe ce vindem în ultimele zile“, ne-a povestit Marinela Vișan, crescătorul de animale. Mai e ceva. Cei care vor să cumpere mieii vii o pot face plătind 15 lei/kg. Chiar dacă nu par încântaţi să mai lase la preţ, cumpărătorii cu calităţi de negociator ar mai putea câştiga câţiva lei dacă îi vor convinge pe vânzători că preţul este prea mare. Atât punctul de sacrificare, cât şi celelalte două piețe vor fi deschise, astăzi, în intervalul orar 6.30 - 18.30, iar sâmbătă, în ajunul Paștelui, între orele 6.30 și 13.30. Punctul de sacrificare din Piaţa Pescăruş este monitorizat în permanenţă de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor.



12