Împăcarea de luni, în Coaliţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Împăcarea de luni, în Coaliţie

32 de măsuri anticriză vor scoate România de pe panta economică descendentă! Aceasta este concluzia la care au ajuns, în cele din urmă, liderii PSD şi PD-L în cadrul şedinţei de ieri. Deşi PD-L ţine frîiele tuturor ministerelor cheie pentru economia ţării, membrii acestui partid se laudă cu doar 12 măsuri, faţă de PSD, care a revendicat restul de... 20. „Lipsa de productivitate” a PD-L-iştilor se poate explica prin faptul că însuşi ministrul Economiei a ales să plece, în plină criză, în concediu, în timp ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-a dovedit a fi, pur şi simplu, lipsit de idei privind soluţii de ieşire din criză.
Eveniment 18 August 2009 / 00:00 441 accesări

De cîteva luni, se derulează pe scena politică românească un scenariu intrat deja în reflexul partenerilor de coaliţie. În timpul săptămînii, PSD şi PD-L se ceartă pe diferite teme, care mai de care mai penibile, în weekend se desfăşoară un adevărat război al declaraţiilor, iar luni cele două tabere se întîlnesc în şedinţa coaliţiei unde, ca prin minune reprezentanţii PSD şi PD-L se „îmbrăţişează“ de parcă nu s-ar fi întîmplat nimic. Aşa s-a întîmplat şi ieri în şedinţa coaliţiei, unde PSD şi PD-L au reuşit să adopte o serie de măsuri anticriză, deşi cu doar o zi înainte vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu susţinea că măsurile anticriză propuse de PSD sînt penibile. Răspunsul la aceste declaraţii a venit ieri din partea preşedintelui PSD Bucureşti, Marian Vanghelie care a declarat că Videanu vine din concediu şi spune că programul PSD e penibil: „e un om cu mintea odihnită“. Preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat ieri cele 32 de măsuri anticriză adoptate în cadrul coaliţiei. „Regret că am pierdut o lună şi jumătate de discuţii sterile şi politicianiste pînă cînd să ajungem la un lucru de bun-simţ: recunoaşterea faptului că actuala atitudine faţă de criză nu a produs efecte în economia reală\", a declarat Geoană. Liderul PSD a afirmat că 20 din măsurile adoptate fac parte din planul anticriză al PSD, cîteva fiind comune cu partenerii de coaliţie, iar 13 sînt propuse de PD-L. „Am solicitat, şi coaliţia a fost de acord, ca măsurile adoptate să fie puse în aplicare efectivă la 1 septembrie\", a informat liderul social-democrat. Geoană a mai precizat că PSD nu a fost de acord cu eliminarea contractului colectiv de muncă, aşa cum a propus PD-L. Geoană a precizat că măsura propusă de PSD, privind construirea a 50.000 de locuinţe sociale total echipate pentru tinerii cu venituri modeste nu a fost agreată la nivelul conducerii coaliţiei, el precizînd că PSD nu va renunţa la această măsură, ci îşi va rezerva dreptul de a uza de pîrghia parlamentară pentru a o implementa.

Soluţii pentru stimularea economiei şi creşterea veniturilor bugetare

Geoană a făcut o trecere în revistă a măsurile convenite de PSD şi PD-L. Liderul PSD a precizat că, din cele 32 de măsuri convenite, 15 privesc stimularea economică, 9 se referă la creşterea veniturilor bugetare, 6 au în vedere raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi două vizează creşterea lichidităţii monetare în sectorul bancar. Geoană a enumerat, printre măsurile adoptate de conducerea coaliţiei care privesc stimularea economiei: scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, avînd în vedere susţinerea acestora pentru plata datoriilor şi pentru investiţii; susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contragaranţii; credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor; scutirea de impozit a profitului reinvestit în economia reală; folosirea clauzelor de contract pe comerţul de tip off-set pentru realizarea de investiţii, în special pentru zona industriei agro-alimentare; instituirea unui plafon pînă la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, menţionînd că subiectul are nevoie de rafinare la nivelul grupului comun de lucru; utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile în domeniul construcţiilor. Măsurile referitoare la creşterea competitivităţii economice sînt extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începînd cu 1 ianuarie 2010; extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009; majorarea capitalului social al fondului de garantare a creditului rural; modificarea Legii investiţiilor prin scăderea plafonului de aplicare a stimulentelor fiscale pentru investiţii directe de la 50 de milioane de euro la 10 milioane de euro. Imediat după anunţarea măsurilor anticriză adoptate de partenerii din coaliţie, a venit şi replica reprezentanţilor asociaţiilor patronale, care au afirmat că măsurile adoptate de PSD şi PD-L nu vor avea niciun efect asupra economiei.



12