Încă 90 de civili creştini răpiţi de Statul Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă 90 de civili creştini răpiţi de Statul Islamic

Externe 25 Februarie 2015 / 00:00 752 accesări

Militanţii grupării Stat Islamic au răpit cel puţin 90 de civili creştini din mai multe sate din Siria, a anunţat, ieri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul în Marea Britanie. Islamiştii au luat cu asalt satele locuite de vechea minoritate creştină asiriană, în apropierea oraşului Tel Hmar din nord-estul Siriei, în provincia Hasakah, aflată în mare parte sub controlul forţelor kurde. Atacul islamiştilor intervine în contextul în care kurzii sirieni au lansat o nouă ofensivă împotriva SI în regiune. Grupul terorist sunnit ocupă teritorii din Irak, Siria şi Libia, unde a proclamat un califat islamic. Coaliţia internaţională coordonată de SUA a efectuat, zilele trecute, mai multe raiduri aeriene împotriva unor obiective SI din Irak şi Siria.

Și în Afganistan, persoane înarmate mascate şi purtând uniforme ale forţelor armate afgane au răpit 30 de bărbaţi musulmani şiiţi dintr-un autobuz, într-o zonă din centrul țării. Bărbaţii au fost răpiţi luni seara, în timp ce autobuzul traversa provincia Zabul, pe o autostradă care leagă Kandaharul de Kabul. Răpitorii i-au pus pe bărbaţi să coboare din autobuz, dar au lăsat copiii şi femeile în pace. Acţiunea nu a fost revendicată imediat, însă luările de ostatici în vederea obţinerii de bani din răscumpărări sunt frecvente în Afganistan.

REȚEA ANIHILATĂ Spania a anunţat ieri că a anihilat o reţea online acuzată că recruta tinere pentru a se alătura militanţilor din cadrul grupării Stat Islamic care luptă în Irak şi Siria, precizând că au fost arestaţi patru suspecţi. Doi dintre aceștia au fost reținuți în Melilla, enclavă spaniolă din apropiere de Maroc, iar ceilalţi doi la Girona şi Barcelona, în nord-estul Spaniei. Cele două persoane arestate în Melilla sunt acuzate că au creat şi administrat mai multe platforme pe internet pentru a face propagandă în special pentru gruparea SI. Vizite private la domiciliu erau de asemenea organizate pentru recrutare şi mai multe persoane tinere începuseră pregătirile pentru a călători în zone de război. Unul dintre suspecţii arestaţi administra o comunitate virtuală unde făcea propagandă pentru gruparea SI şi care avea peste 1.000 de abonaţi din afara Spaniei, inclusiv din America Latină şi din ţări ca Belgia, Franţa, Maroc, Pakistan, Arabia Saudită, Tunisia, Turcia şi SUA.

SPRIJIN NEO-ZEELANDEZ Noua Zeelandă va trimite în Irak militari necombatanți, pentru a sprijini forțele armate ale țării în lupta împotriva SI, a anunțat, ieri, premierul neo-zeelandez, John Key. Circa 140 de militari sunt așteptați la fața locului la începutul lui mai, la cererea Guvernului irakian, care a solicitat un ajutor internațional pentru formarea și sprijinirea trupelor sale împotriva jihadiștilor. John Key a precizat că Noua Zeelandă face parte dintr-o coaliție de 62 de țări aliate împotriva jihadiștilor SI și că militarii săi vor fi cel mai probabil cantonați în baza de la Taji, la nord de Bagdad, cu trupele australiene.

ACUZAȚII GRAVE Ministrul rus de Externe acuză SUA că ”încearcă să creeze anarhie în Orientul Mijlociu, alimentând extremismul, pentru a exercita dominaţie asupra întregii lumi”. Serghei Lavrov a menţionat raidurile aeriene efectuate în Siria de coaliţia internaţională coordonată de SUA, intervenţia americană în Irak (lansată în 2003) şi operaţiunile aeriene în Libia (în 2011), acuzând Washingtonul că încalcă principii fundamentale ale Cartei ONU. ”Toate aceste acţiuni sunt încercări de dominare a lumii, reacţionând peste tot şi utilizând forţa militară în mod unilateral pentru a atinge interesele proprii. Toate aceste acţiuni au adus anarhia şi instabilitatea în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii, creând terenul propice pentru amplificarea extremismului”, a afirmat Lavrov, citat de site-ul Russia Today.



12