Încălcare flagrantă a Statutului Colegiului Medicilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se cere convocarea de urgență a Adunării Generale

Încălcare flagrantă a Statutului Colegiului Medicilor!

Sănătate 23 Decembrie 2015 / 15:25 2844 accesări

Pentru prima dată în istoria Colegiului Medicilor din România (CMR), la alegerile conducerilor organizațiilor profesionale teritoriale din acest an, medici din multe județe ale țării au sesizat încălcarea flagrantă a legislației, motiv pentru care, în 35 de județe ale țării, alegerile au și fost invalidate. Parcă pentru mulți, Legea Sănătății nr. 95/2006 a fost și este inexistentă, iar CMR s-a transformat într-un SRL sau SA. Fiecare a interpretat legea după bunul plan, astfel încât totul să se desfășoare în favoarea unora. Pur și simplu au ignorat articole importante, în ideea de a fi realeși sau de a rămâne ani buni pe scaunele de conducători. Deși se știa foarte clar că cei cu două mandate succesive (8 ani) nu aveau voie să se înscrie la noile alegeri, au făcut-o. Și totul de parcă România nu ar avea Justiție. Au mizat, în mod aberant, pe interpretarea legii din mai multe puncte de vedere (!?).

Cotidianul nostru a arătat toate neregulile făcute, prezentând nu opinii personale, ci documente, explicații ale avocaților, inclusiv atenționarea avocatului CMR, de-a lungul mai multor ediții. CMR Constanța este și el pe lista organizațiilor profesionale unde Legea Sănătății a fost ”călcată în picioare”.

SE SPUNE LUCRURILOR PE NUME! Mai mulți medici au demonstrat ilegalitatea și continuă să spună lucrurilor pe nume. Cum alegerile au fost invalidate ca urmare a încălcării Legii Sănătății și cum mandatele conducerilor colegiilor din țară au expirat de drept, CMR a luat repede o Decizie (nr. 26) de prelungire a mandatelor. Am arătat într-una din edițiile trecute că documentul este nul și că reprezintă doar o găselniță a CMR. Noua ilegalitate este reclamată, oficial, de către un grup de medici constănțeni.

PLÂNGERE Din nou, ei demonstrează ilegalitatea flagrantă. Au sesizat mai întâi încălcarea legii la CMR, filiala Constanța. Semnatarii răspunsului, președintele CMR Constanța, dr. Gabriela Dascăl, și consilierul juridic Adrian Schivancini, i-au îndrumat însă spre Colegiul Național, motivând că ei nu fac altceva decât să pună în aplicare deciziile de la nivel național. Așa au și făcut. Astfel, ei au întocmit plângerea către Adunarea Generală Națională a CMR. Grupul de doctori, format din prof. univ. dr. Ion Bordeianu (fost șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Reparatorie Arși a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța), prof. univ. dr. Sorin Rugină (rectorul Universității ”Ovidius” Constanța), conf. univ. dr. Radu Baz, ș.l. dr. Mihai Onciu (șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța), dr. Feri-Viorel Covaciu, dr. Diana Cârjaliu (șeful Clinicii de Psihiatrie Palazu Mare - SCJU), dr. Delia Dumitrescu și dr. Dina Megeani, solicită ”revocarea în parte a Deciziei nr. 26/12.12.2015, emisă de Consiliul Național al CMR, respectiv art. 3, prin care s-a dispus continuarea activității actualilor membri ai Consiliului Județean Constanța al CMR, până la data începerii mandatelor noilor membri aleși, deși mandatul acestora a încetat de drept la 18.12.2015 și astfel alegerea membrilor interimari ai Consiliului la nivel teritorial intră în competența exclusivă a Adunării Generale Teritoriale și nu a emitentului actului administrativ contestat”. Tot în plângere se arată că ”astfel, pe fondul invalidării alegerilor organizate la nivelul CMR teritorial Constanța și încetării de drept a mandatelor membrilor Consiliului Județean, în temeiul prevederilor art. 78, lit. a din Statutul CMR, conducerea interimară a Colegiului Teritorial trebuia desemnată/aleasă de Adunarea Generală Teritorială, până la validarea mandatelor membrilor aleși, aceștia având astfel un mandat limitat în scopul organizării alegerilor și, după caz, gestionării activității curente a colegiului”. Față de această situație, pe care semnatarii plângerii o consideră o încălcare flagrantă a prevederilor Statutului CMR și Legii Sănătății, se cere convocarea de urgență a Adunării Generale Teritoriale Extraordinare. Ei au anunțat că urmează să sesizeze instanța de contencios administrativ competentă în vederea suspendării Deciziei nr. 26. Doctorii nu exclud și cererea de daune morale, în funcție de caz.

CMR este organizația profesională a medicilor din România, acolo unde ajung să fie cercetate, printre altele, și reclamațiile dvs. de malpraxis!



12