Indemnizaţia pentru creşterea copilului, între plafonare și nimic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Declarație șocantă a Ministrului Muncii, Olguța Vasilescu

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, între plafonare și nimic

Social 05 Septembrie 2017 / 16:40 546 accesări

Discuțiile purtate marți, în cadrul dezbaterilor din Comisia de muncă de la Senat pe tema plafonării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, au scos în față o replică neașteptată a Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Acesta a afirmat, conform RTV, că putea să nu mai dea deloc aceşti bani sau să se rezume la 100 de euro, precizând că plafonul de 1.800 de euro „este îndestulător pentru România atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din Uniunea Europeană”, scuza fiind faptul că nu există constribuție la buget pentru acest fond. "Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile să-şi crească aceşti copii în perioada în care nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim de principiul contributivităţii, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem şi mai jos. Puteam să facem ca în ţări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar am plafonat la 1.800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din UE. Nicăieri în lume nu exită posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcţie de venituri”, s-a justificat Ministrul Muncii.

În plus, Lia Olguţa Vasilescu a adăugat că oricum numărul persoanelor afectate de plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului nu este mare, fiind vorba despre 1.000 de persoane şi că Ordonanţa de urgenţă a fost dată pentru a corecta o lege care genera inechităţi. "Nu am făcut această Ordonanţă de urgenţă pentru că ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, aşa cum era, dădea naştere la tot felul de inechităţi. Ajunsesem să plătim statul român indemnizaţii de 35.000 de euro lunar şi asta pentru că, aşa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese şi ilegalităţi", a spus Vasilescu, conform News.ro.

ACUZE DE LA USR

Replica Ministrului Muncii a venit după ce senatorul USR Florina Presadă a acuzat faptul că prin limitarea sau plafonarea indemnizaţiei se încalcă principiul contributivităţii. "Înţeleg că trebuie să reparăm nişte inechităţi existente atunci când vine vorba de aceste indemnizaţii, dar se pare că nu aşa reuşim să o facem. Problema s-ar putea să nu fie la cât încasează unii dacă au contribuit, ci la cum contribuie cei care vor beneficia de această indemnizaţie. În expunerea de motive se spune că dreptul acesta nu este unul contributiv, însă fix asta reglementăm în acest moment şi fix asta reglementează legea privind creşterea copilului. În acest moment, dacă ai contribuit, beneficiezi de această indemnizaţie. Tocmai, trebuie să respectăm acest principiu al contributivităţii. Dacă ne dorim să reglementăm nişte efecte adverse, produse de aceastã formulă de contribuţie, ar trebui să lucrăm la formula de contribuţie şi la formula de calcul al acestei indemnizaţii. Limitând sau plafonând această indemnizaţie, încălcăm principiul contributivităţii”, a susținut Presadă.

Comisia de muncă din Senat a adoptat un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, acesta urmând să fie supus votului plenului Senatului, ca primă cameră sesizată.12