Iranul a produs prima tranşă de concentrat de uraniu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul a produs prima tranşă de concentrat de uraniu

Externe 19 Octombrie 2011 / 00:00 440 accesări

Iranul a produs prima tranşă de concentrat de uraniu, yellowcake, materia brută folosită la producţia de combustibil nuclear, a anunţat ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi. La o ceremonie organizată pentru a sărbători trimiterea acestei prime tranşe la centrul nuclear Isfahan, Salehi a precizat că Teheranul va inaugura, în următoarele trei luni, o unitate pentru a produce combustibil pentru reactoarele de cercetare nucleară ale ţării, ce produc radioizotopi folosiţi în scopuri medicale. Yellowcake reprezintă un amestec de concentrate de uraniu obţinute prin extracţie dintr-un amestec ce conţine oxizi de uraniu, folosind un dizolvant selectiv. Acest amestec reprezintă un pas intermediar în procesul de rafinare a uraniului obţinut prin procedee industriale. Yellowcake este folosit pentru producerea gazului hexafluorură de uraniu. Acesta permite producerea de uraniu îmbogăţit. SUA şi aliaţii lor se tem că Iranul încearcă să producă bomba nucleară.

SUTE DE EXECUŢII SECRETE Peste 300 de execuţii secrete au avut loc anul trecut în Iran, ţară care execută deja oficial sute de condamnaţi în fiecare an, potrivit unui raport ONU. Aceste execuţii secrete, în închisoarea Vakilabad din Machad, au fost comise cu încălcarea legii iraniene, fără prezenţa avocaţilor şi a membrilor familiilor celor condamnaţi, se arată în raportul redactat de Ahmed Shaheed, noul raportor ONU privind situaţia drepturilor omului în Iran. De la începutul anului, cel puţin 146 de execuţii secrete au fost comise în Iran. Cel puţin 83 de persoane, între care şi trei deţinuţi politici, au fost executate oficial numai în luna ianuarie 2011. Documentul, care va fi prezentat astăzi Adunării Generale a ONU, evocă încălcări ale drepturilor omului sistematice în această ţară şi creşterea dramatică a numărului execuţiilor. Cel puţin o persoană a fost condamnată la moarte în 2011 pentru apostazie, în timp ce peste 100 de execuţii anunţate oficial aveau legătură cu traficul de droguri. Pedeapsa capitală s-a mai aplicat şi pentru violuri, omucideri, acte imorale şi răpiri, potrivit acestui document. Printre persoanele condamnate la moarte, peste 100 au sub 18 ani, în pofida faptului că execuţia minorilor este interzisă de convenţiile internaţionale la care a aderat şi Iranul. Conform raportului, sute de militanţi, jurnalişti, studenţi, regizori, artişti şi avocaţi au fost arestaţi de regimul preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, de la realegerea sa în 2009.

ANCHETĂ REFUZATĂ Preşedintele iranian a declarat luni că ţara sa nu intenţionează să desfăşoare o anchetă în privinţa acuzaţiilor americane potrivit cărora membri ai Gardienilor Revoluţiei sunt implicaţi într-o tentativă de asasinare a ambasadorului saudit la Washington. Administraţia americană a apreciat luni că Iranul ar trebui fie să îl extrădeze, fie să îl judece pe teritoriul său pe Gholam Shakuri, un presupus membru al Gardienilor Revoluţiei, urmărit de justiţia americană pentru presupus complot vizând asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington. Justiţia americană a acuzat, la 11 octombrie, Iranul că a planificat un atentat pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington. Preşedintele Barack Obama a cerut ca Iranul să dea socoteală. Washingtonul şi-a contactat partenerii internaţionali pentru a consolida punerea în aplicare a sancţiunilor existente şi introducerea altora noi.



12