ITM Constanța: Verificarea conformității în sectoarele de construcții șI comerț cu ridicata

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ITM Constanța: Verificarea conformității în sectoarele de construcții șI comerț cu ridicata

Administrație 27 Martie 2024 / 15:35 604 accesări

În intervalul 18-22 martie 2024, Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, a inițiat Campania Naţională de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile: „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice" - cod CAEN 23 şi „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie si echipamentelor sanitare" cod CAEN 4673.

Această demers a fost stimulat de riscurile semnificative la care sunt expuși angajații din aceste domenii, un risc major fiind expunerea la silicea cristalină respirabilă. Compusul se regăsește frecvent în materialele de construcții și este implicat în numeroase procese industriale. Prin urmare, activitățile comerciale ce implică materiale de construcție sunt, de asemenea, expuse acestui risc.

Lucrătorii se confruntă cu multiple pericole, printre care utilizarea echipamentelor de lucru nesigure, accidentările cauzate de instalații electrice defectuoase sau absența măsurilor de securitate adecvate, riscul de accidentare din cauza vizibilității reduse, manipularea necorespunzătoare a echipamentelor grele, ce poate duce la afecțiuni musculare sau accidente prin cădere de materiale.

Campania a subliniat necesitatea unei instruiri corespunzătoare și a unei monitorizări constante pentru prevenirea acestor riscuri, având ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de muncă și a siguranței angajaților.

În cadrul acțiunilor de control, s-a pus un accent special pe identificarea și verificarea companiilor active în domeniile menționate, urmărindu-se eliminarea neregulilor prin impunerea de măsuri corective obligatorii și, unde a fost cazul, aplicarea sancțiunilor contravenționale.

Din perspectiva relațiilor de muncă, au fost inspectați 2 angajatori, identificându-se 2 cazuri de muncă nedeclarată și aplicându-se 3 sancțiuni contravenționale, inclusiv două amenzi în sumă totală de 40.300 lei și un avertisment. Au fost stabilite 10 măsuri obligatorii de remediere a deficiențelor, cu termene precise pentru implementare, a precizat ITM Constanța.

În urma inspecțiilor efectuate de către specialiștii în securitate și sănătate în muncă la 19 angajatori, care împreună au 547 de angajați, s-a constatat necesitatea aplicării unei amenzi contravenționale de 7.000 lei, precum și stabilirea unor măsuri de remediere obligatorii, cu termene de finalizare stabilite.



Ştiri recomandate

12