Negocieri între SUA şi Iran, la Bagdad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Negocieri între SUA şi Iran, la Bagdad

Externe 29 Mai 2007 / 00:00 654 accesări

Primele negocieri bilaterale la nivel de ambasadori după 1980, cînd au fost întrerupte relaţiile diplomatice dintre Iran şi SUA au început, luni, la reşedinţa din Bagdad a prim-ministrului irakian Nuri al-Maliki, în “zona verde” a oraşului. Delegaţia iraniană este condusă de ambasadorul Iranului la Bagdad, Hasan Kazemi Qomi, iar cea americană, de ambasadorul SUA în capitala irakiană, Ryan Crocker. Tema discuţiilor este securitatea Irakului. Aceste negocieri irano-americane survin la scurt timp după întrevederea de la Sharm-el-Sheik, în Egipt, dintre secretarul de stat american Condoleezza Rice şi omologul iranian, Manuchehr Mottaki. Cele două părţi au convenit să se limiteze în actualele negocieri strict la situaţia din Irak şi să nu abordeze şi aspecte privind programului nuclear iranian. Ambasadorul SUA în Irak a apreciat drept pozitive discuţiile pe care le-a avut, luni, la Bagdad, cu omologul său iranian, dar a precizat că americanii aşteaptă mai multă acţiune din partea Teheranului. O nouă întrevedere va avea loc în mai puţin de o lună.

Importanţa acestor tratative reiese şi din cel mai recent atentat comis cu o maşină-capcană în plin centrul capitalei irakiene. Cel puţin 19 persoane au fost ucise şi alte 46 rănite şi cel puţin zece maşini au luat foc, în zona comercială Sinak. Războiul din Irak, care a atras militanţi din toată lumea, începe să devină un generator de combatanţi şi tehnici de luptă deprinse în cadrul insurgenţei pentru ţările din regiune, susţin surse americane, europene şi arabe. Unii dintre insurgenţi par să fi părăsit Irakul odată cu valurile de refugiaţi, în controlarea cărora Guvernul de la Bagdad întîmpină dificultăţi. Însă unii sînt direcţionaţi din Irak pentru misiuni specifice peste graniţă. O estimare a numărului de luptători care părăsesc Irakul este la fel de greu de realizat ca şi în cazul militanţilor străini ce s-au alăturat insurgenţei din Irak. Totuşi, există semnale incipiente ale acestui exod, autorităţile din SUA şi Orientul Mijlociu afirmînd că potenţialul ca veteranii insurgenţi irakieni să se răspîndească dincolo de graniţele ţării este semnificativ.

Luna trecută, autorităţile din Arabia Saudită au declarat că au arestat 172 de persoane, ce plănuiau să atace instalaţiile petroliere, oficialii şi posturile militare, iar unii dintre militanţi par să fi fost antrenaţi în Irak. Iordania ar putea fi printre primele ţări care să constate efectele directe ale exportului războiului din Irak peste graniţe. Cele două state au graniţa comună, iar Iordania este un aliat al SUA.

Taguri articol


12