Nitratul de amoniu, care a provocat explozia din Beirut, a produs o tragedie şi în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nitratul de amoniu, care a provocat explozia din Beirut, a produs o tragedie şi în România

Eveniment 05 August 2020 / 09:59 1660 accesări

Explozia uriașă, care a zguduit oraşul Beirut pe 4 august și care s-a simțit chiar și în Cipru, a fost provocată de o încărcătură de nitrat de amoniu care a sărit în aer.

Nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu) este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Se obține prin reacția de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrășămintele naturale azotate, deoarece este o sursă excelentă de azot pentru plante. Este, de asemenea, o componentă a unor explozivi ca faimosul TNT, dar şi ANFO, nitrat de glicerină, TORPEX etc.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produsexplozia.

Nitratul de amoniu poate exploda dacă se supraîncălzeşte, de aceea este şi folosit la producerea substanţelor explozibile - iar ca îngrășământ, e utilizat numai sub formă de amestec cu alte substanțe.

În 2004, explozia unei încărcături de nitrat de amoniu a produso uriaşă tragedie şi în România, în localitatea Mihăileşti din judeţul Buzău. Un camion încărcat cu de tone de nitrat de amoniu a luat foc şi a explodat în dimineaţazilei de 24 mai, e E85, chiar la intrarea în localitate

În urma exploziei, 18 oameni, printre care 7 pompieri şi 2 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi.

Taguri articol


12