Oina, în atenția Ministerului Culturii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Oina, în atenția Ministerului Culturii!

Sport 28 Ianuarie 2020 / 18:20 1266 accesări

Urmare a demersurilor făcute de conducerea federației, oina a fost pe ordinea de zi a ședinței din luna aceasta a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Solicitările Federației Române de Oină au făcut referire la următoarele:

1. Efectuarea demersurilor necesare pentru înscrierea oinei în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, prevăzut la articolul 12 din Legea 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial.

2. Constituirea dosarului de candidatură pentru includerea Tradiției Oinei pe lista UNESCO care cuprinde capodoperele mondiale de patrimoniu cultural imaterial.

Înscrierea oinei în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial ar ajuta la promovarea sportului nostru național prin includerea unor activități legate de oină în viața comunităților (ziua satului,comunei, localității), sau în alte activități cu caracter cultural.

„Oina este mai mult decât un sport, este manifestarea sportivă a culturii românești. Prin înscrierea oinei în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial pot obține finanțări cei care se ocupa de organizarea activităților precum ziua satului, comunei sau a localității, iar oina poate deveni o prezență tradițională în cadrul acestor manifestări cultural-educative. Membrii comisiei au apreciat aceste demersuri, o decizie finală referitoare la aprobarea acestora urmând să fie luată în ședința din luna martie”, a declarat Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină.12
Pagina a fost generata in 0.3322 secunde