Omenirea, bulversată de... drone

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asta ne mai lipsea!

Omenirea, bulversată de... drone

Externe 12 Iunie 2016 / 16:13 562 accesări

Fie că sunt de uz civil sau militar, dronele, aceste avioane fără pilot care au împânzit... spațiul aerian mondial, provoacă tot mai multe și mai mari încurcături, sfârșind prin a înfuria lumea. Mii de persoane au protestat sâmbătă faţă de operaţiunile cu drone desfăşurate de Statele Unite la baza militară americană Ramstein din sudul Germaniei, în jurul căreia au format un lanţ uman. Demonstraţia de sâmbătă a fost organizată de alianţa ”Opriţi Ramstein - Spuneţi NU războiului dronelor”, care susţine că baza militară Ramstein, situată la un kilometru de oraşul Ramstein-Miesenbach, transmite informaţii între operatori din SUA şi drone în zone precum Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen şi Siria. Potrivit poliţiei germane, circa 3.000 - 4.000 de persoane au luat parte la formarea lanţului uman de sâmbătă. Ramstein este cea mai mare bază militară americană din Europa, fiind sediul central al Forţelor Aeriene ale SUA în Europa. Oficialii bazei Ramstein nu au făcut declaraţii în privinţa protestului.

Operaţiunile cu drone reprezintă un subiect controversat în Germania, unde există o aversiune faţă de conflictele militare de după cel de-al Doilea Război Mondial. Organizatorii susţin că transferul de date către drone, prin intermediul bazei militare Ramstein, contravine Constituţiei germane şi solicită închiderea bazei. La aproape 15 ani de când o dronă a lansat primele rachete într-o confruntare, programul militar american s-a extins atât de mult încât a devenit parte esenţială a maşinăriei de război care monitorizează şi lansează raiduri aeriene. Luna trecută, preşedintele Barack Obama a aprobat un raid aerian cu dronă într-o zonă din Pakistan, atac în care a murit liderul talibanilor afgani, mullahul Akhtar Mansour. Criticii susţin că dronele ratează adesea ţintele şi că un astfel de program militar încurajează un război fără teama de consecinţe, menţinut de oameni care stau în faţa calculatoarelor şi coordonează dronele, departe de adevăratul pericol.

ÎNCURCĂTURI LA VARȘOVIA

Sâmbătă după-amiază, aterizările pe aeroportul internaţional Chopin din Varşovia au fost interzise pentru 30 de minute, din cauza a două drone neautorizate care zburau în zona de aterizare a avioanelor. Reprezentanţii aeroportului Chopin au înaintat o sesizare către poliţia poloneză. Potrivit legislaţiei poloneze, este interzis ca o dronă să zboare pe o rază mai mică de 20 de kilometri de orice aeroport. Dar mai multe drone au fost observate şi cu alte ocazii în apropierea aeroportului Chopin.

NICI ARABII N-AU SCĂPAT!

Activitatea din spaţiul aerian al aeroportului internaţional din Dubai a fost suspendată, sâmbătă, pentru 69 de minute, din cauza unei drone neautorizate care zbura în zonă, cauzând redirecţionarea a 22 de zboruri. Directorul executiv al aeroportului, Paul Griffiths, a declarat că mii de pasageri au fost afectaţi de această perturbare de trafic aerian. Dintre zborurile afectate, 16 au fost redirecţionate pe aeroportul Dubai World Central, cel de-al doilea aeroport principal din Dubai. În Emiratele Arabe Unite este interzis ca dronele să zboare pe o rază mai mică de cinci kilometri de aeroporturi şi zone de aterizare.



12