„Opera din Constanța este o fereastră spre viitor, către străinătate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tenorul Vasile Moldoveanu, la primirea titlului de Doctor Honoris Causa:

„Opera din Constanța este o fereastră spre viitor, către străinătate”

Cultură 18 Decembrie 2015 / 16:45 1388 accesări

În galeria oamenilor de cultură care dau un plus de valoare Universității „Ovidius” Constanța s-a mai adăugat, vineri, un nume: cel al tenorului Vasile Moldoveanu, cel mai mare artist liric pe care orașul de la Marea Neagră l-a dat scenei mondiale. Sau, după cum a spus în „Laudatio” decanul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu: „La construcția simbolicului edificiu „Honoris Causa”, Universitatea „Ovidius” din Constanța - Facultatea de Arte înscrie pe frontispiciu un alt nume: Vasile Moldoveanu. Un căutător de sensuri profunde, un șlefuitor al cuvântului cântat, al misterului degajat de fiecare personaj construit”.

La conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, oferit de rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, vineri, în Sala Senatului, maestrul Vasile Moldoveanu, aclamat pe marile scene ale lumii timp de patru decenii, a fost extrem de emoționat. „Mi-e foarte, foarte greu să găsesc calea spre sufletul dvs. pentru a explica imensitatea acestei acțiuni care s-a petrecut aici, nu numai în ceea ce privește titlul pe care l-am primit, ci, în general, referitor la reîntoarcerea mea după șase decenii la Constanța. Am revenit în orașul natal și a fost ceva providențial ceea ce s-a întâmplat în viața mea, deși revenisem în țară în 2010. Plecasem în 1972”, a spus Vasile Moldoveanu. „Tot ce am trăit în această perioadă este o complexitate de frustrare, de dragoste și de nostalgie, lucruri pe care le trăiesc astăzi, revenind în orașul meu natal. Frustrare pentru că eram iubit, aplaudat pe alte scene ale lumii, timp de 40 de ani de carieră. În presa locală eram considerat tenorul de origine română, însă în țară nu aveam voie să vin, pentru că așa erau timpurile. Nu vreau să mai discut despre acest lucru, deoarece s-au mediatizat lucrurile”, a mai spus maestrul.

Acesta a mai spus că își dorește să organizeze masterclass-uri la Constanța, la Facultatea de Arte, pentru a-i învăța pe tinerii cântăreți de operă să aibă demnitate. Referitor la Liricul tomitan, el a spus: „Opera din Constanța trebuie să trăiască, să continue tradiția, deoarece este o fereastră spre viitor, spre străinătate”.

„EXISTĂ ÎN ROMÂNIA UN POTENȚIAL ARTISTIC NEMAIPOMENIT” „Există în România un potențial artistic nemaipomenit. Există însă un dezinteres pentru aceste personalități artistice, dezinteres pentru voci, pentru canto. Și este păcat pentru că avem o tradiție extrordinară de canto”, a subliniat maestrul Moldoveanu.

„TREBUIE SĂ FIM PASIONAȚI ȘI SĂ AVEM PUTEREA DE A DISCERNE” Tenorul constănțean le-a dat un sfat tinerilor interpreți: „Cu umilitate trebuie să-i ascultăm și pe cei care au cântat înaintea noastră. Însă aceia nu trebuie imitați (...) O lege principală este aceea să nu depășim etapele, să încercăm să evoluăm, să lăsăm timpul să vorbească, să studiem. Ceea ce cam lipsește în România, chiar și în teatrele în care am predat, este entuziasmul, pasiunea. Vrem să ajungem prea repede sus cu o pregătire relativă. E aproape imposibil (...) Trebuie să fim pasionați, să ne iubim meseria, să iubim ceea ce facem și să aveți încredere în profesori și să avem puterea de a discerne”.

După discursul maestrului, a luat cuvântul și rectorul onorific al Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, care a spus că a fost coleg de liceu cu tenorul Vasile Moldoveanu, care era mai mare cu doi ani decât el, și că alături au jucat în echipa de volei a Liceului „Mircea cel Bătrân”, una dintre cele mai bune din oraș. „Am fost însă coleg de clasă cu fratele dânsului, Adrian, cu care, de asemenea, am jucat volei și care acum locuiește la Iași”, a mai spus prof. dr. Adrian Bavaru.

Citește și:

Vasile Moldoveanu, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”

Galeria cetățenilor de onoare ai Constanței, mai bogată cu trei personalități

Maestrul Vasile Moldoveanu, ovaţionat pe scena natală

„Am emoții ca la „Don Carlos”, la Met”

Tenorul Vasile Moldoveanu, din nou acasă

Andrei Pleșu: „Mă simt recuperat de ai mei, mă simt ca acasă”

" Am vrut să demolez marile idei care ne manipulează”

Radu Beligan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”



12