Opt persoane puse sub acuzare în dosarul „Nana”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii au început timid urmărirea penală

Opt persoane puse sub acuzare în dosarul „Nana”

Politică 06 Iunie 2014 / 00:00 669 accesări

MARKETING... PREZIDENŢIAL Comuna Nana, aflată la 50 de kilometri de Capitală, în judeţul Călăraşi, este o aşezare care nu are reţea de apă potabilă sau canalizare, iar de sistem de irigaţii nici nu poate fi vorba. Localitatea a devenit cunoscută datorită lui Traian Băsescu, cel care şi-a achiziţionat niscaiva pământuri acolo, cu ajutorul uneia dintre fiice. Un fost viceprimar al comunei Nana, aflat în funcţie în perioada în care s-au făcut retrocedările, a povestit că localitatea a fost bătută la pas de omul preşedintelui, Adrian Rădulescu, un consilier plătit din banii statului, dar şi de fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Stelian Fuia, trimişi să convingă oamenii să-şi vândă pământul şi să scoată un preţ bun pe sutele de hectare de teren. De tranzacţia privată s-a ocupat însă Rădulescu. Pentru că domnu’ consilier era plătit de stat, dar se ocupa de o afacere privată, Guvernul s-a sesizat şi a înfiinţat o comisie parlamentară pentru a cerceta modul în care s-au făcut retrocedările la Nana şi motivul pentru care Rădulescu s-a implicat în tranzacţie.

NEREGULI ŞI AMENINŢĂRI Aşa au început să iasă la iveală anumite nereguli şi, pe măsură ce ancheta săpa mai adânc, au început şicanele la adresa membrilor comisiei. Din păcate pentru România anului 2014, ameninţările au venit din partea lui Traian Băsescu, pe care l-a apucat disperarea în momentul în care membrii comisiei au descoperit, printre altele, că firma italiană de apartament cu care s-a încheiat tranzacţia lui era declarată inactivă la Fisc de circa 13 luni la momentul respectiv, ceea ce face ca acel contract de vânzare-cumpărare a pământurilor să fie nul. Ioana Băsescu, fiica şefului statului, de profesie notar, susţine că nu este posibil aşa ceva, că ea ştie mai bine cum stau lucrurile. Aşa o fi. Între timp, şi Corpul de control al premierului a intrat pe fir şi, după ce a constatat că 80% dintre retrocedările făcute în zonă au fost ilegale, a făcut plângere penală la Parchetul General.

PRIMARUL ŞI VICEPRIMARUL S-AU ÎMPROPRIETĂRIT SINGURI Timid, greoi şi încet. Acestea ar fi cuvintele care au caracterizat ancheta din dosarul privind moşia prezidenţială pe care procurorii Parchetului General au demarat-o, într-un final. Pentru început, ei au declanşat urmărirea penală a opt funcţionari publici locali (printre care se află primarul Gheorghe Dobre şi viceprimarul Georgică Stolea), care au făcut parte din Comisia de fond funciar. Potrivit Parchetului General, membrii Comisiei de Fond Funciar, Niculae Tudoriţa, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Marian, Dobre Gheorghe şi Stolea Georgică, sunt acuzaţi de conflict de interese, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, Preda Simona Alina - de fals material în înscrisuri oficiale, iar Manea Constantin - de abuz în serviciu. Ei sunt acuzaţi că au emis titluri de proprietate pe numele lor sau ale unor persoane (rude, fini) care nu aveau dreptul la ele. „La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care şi certificate de stare civilă) prin contrafacerea conţinutului şi folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal”, arată procurorii. Infracţiunile enumerate mai sus au fost comise până în 2010, iar fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat în 2013 terenul rezultat în urma comasării unor suprafeţe retrocedate în mod suspect. Dat fiind că Parchetul a început cercetările penale, Comisia parlamentară şi-a încetat activitatea.



12