Pagină nouă în relaţiile Turciei cu Germania! Erdogan se simte responsabil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Candidată la aderarea în UE din 1999

Pagină nouă în relaţiile Turciei cu Germania! Erdogan se simte responsabil

Externe 27 Septembrie 2018 / 16:58 975 accesări

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îşi propune să întoarcă „o pagină nouă” în relaţiile cu Germania cu prilejul vizitei de stat pe care o întreprinde joi la Berlin, în contextul tensiunilor provocate de menţinerea în detenţie a unor cetăţeni germani în Turcia, transmite dpa. „Este responsabilitatea noastră să facem să avanseze în mod raţional relaţiile noastre pe baza intereselor comune, depăşind temerile iraţionale”, a scris Erdogan într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), cu doar câteva ore înaintea sosirii sale în Germania.

Relaţiile dintre cele două state au avut de suferit pe fondul criticilor legate de regimul tot mai autoritar al lui Erdogan - care a dobândit recent, prin amendarea Constituţiei, noi puteri - şi de represiunea care a urmat puciului eşuat din iulie 2016 şi căreia i-au căzut victime şi cetăţeni germani.

Erdogan a scris în FAZcă se aşteaptă ca Germania să-l sprijine în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precum şi a mişcării islamiste a clericului Fetullah Gulen, pe care Ankara îl consideră responsabil de tentativa de puci din iulie 2016. Totodată, preşedintele turc a atras atenţia asupra amplificării extremismului de dreapta şi islamofobiei în Germania şi în Europa. „Uneori, islamofobia este şi cel mai mare obstacol în negocierile de aderare a Turciei la UE”, a adăugat el. Aceste negocieri se află în impas, deşi Turcia este în mod oficial candidată la aderare din 1999.12
Pagina a fost generata in 0.2084 secunde