PE îl invită pe Snowden la... audieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PE îl invită pe Snowden la... audieri

Externe 10 Ianuarie 2014 / 00:00 477 accesări

Membrii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) au decis ieri, cu o largă majoritate, audierea lui Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), aflat la originea dezvăluirilor despre activităţile americane de spionaj. S-au opus audierii doi eurodeputaţi aparţinând Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor. Invitaţia îi va fi trimisă lui Edward Snowden prin intermediul avocatului său şi, în cazul în care o va accepta, americanul va putea discuta în direct cu membrii comisiei prin sistemul de videoconferinţă sau va putea trimite o înregistrare video pe care europarlamentarii să o aibă la dispoziţie.

Invitaţia a venit la numai câteva ore după ce comisarul european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, i-a mulţumit public pentru dezvăluirile privind spionajul american în Europa. „Când au fost publicate dezvăluirile sale, am zis „Mulţumesc, domnule Snowden”, deoarece până atunci întâmpinam cele mai mari dificultăţi în a convinge, îndeosebi în cadrul unor instanţe europene, că avem o mare problemă de rezolvat pe plan internaţional pentru protecţia datelor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, în cursul unei dezbateri cu bloggeri europeni privind protecţia datelor. Întrebată despre necesitatea acordării unei protecţii lui Edward Snowden de către UE, Viviane Reding a evitat un răspuns tranşant. „Este clar că, dacă ar trebui să fie acordată o protecţie, aceasta s-ar face pe baza unor legi naţionale, deoarece tratatele europene nu-i oferă nici o competenţă Comisiei Europene şi, prin urmare, eu n-aş putea interveni”, a afirmat aceasta.

În prezent, Viviane Reding negociază cu SUA un acord pentru a asigura protecţia datelor personale ale cetăţenilor europeni obţinute de către administratorii de platforme internet. Comisarul european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie doreşte să împiedice ca datele personale ale cetăţenilor UE să părăsească spaţiul european fără consimţământul lor şi doreşte să obţină dreptul, pentru cetăţenii UE, de a angaja acţiuni în justiţie în SUA în caz de utilizare necorespunzătoare a datelor lor personale, ceea ce este imposibil în prezent. Peste Ocean, avocaţii Departamentului de Justiţie încearcă să oprească un proces intentat împotriva programului NSA de spionare a populaţiei. Lupta în instanţă se acutizează după ce un judecător american a decis că programul de colectare a metadatelor al NSA este anticonstituţional.



12