Pensiile nesimțite ale parlamentarilor răscoală România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prea multe privilegii pentru deputați și senatori

Pensiile nesimțite ale parlamentarilor răscoală România

Politică 17 Decembrie 2015 / 17:36 1989 accesări

Aprobarea în Parlament a pensiilor speciale pentru deputați și senatori a aprins România. Cei mai mulți dintre conaționalii noștri spun, pe bună dreptate, că adoptarea controversatului proiect de lege prin care aleșii din Parlament vor avea dreptul de a beneficia de pensie specială a fost o adevărată nesimțire. Asta în condițiile în care aceiași aleși nu au găsit suficienți bani pentru majorarea salariului minim pe economie de la 1.050 la 1.200 de lei și pentru acordarea de prime, sporuri, tichete de masă sau vouchere de vacanţă bugetarilor. Mai mult decât atât, mii de români au fost siderați de afirmațiile ministrului Finanțelor, Anca Dragu, care a spus, în urmă cu câteva zile, că putem trăi și cu bani puțini, la fel ca și cetățenii altor țări, precum Brazilia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei”. Aprobarea legii privind acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari i-a scos din sărite pe români, care au reacționat pe site-urile de socializare. „Pentru ei găsesc mereu resurse financiare pentru propriile privilegii, dar pentru noi, proștii, nu”, este unul dintre miile de mesaje postate pe Facebook. Unii au spus chiar că intră în grevă fiscală. Este cazul unui actor, Tache Florescu, care a luat o decizie extremă, după ce aleşii şi-au votat pensiile nesimţite. Actorul îi acuză pe aleşi de trădare şi sperjur şi anunţă că intră în grevă fiscală, până când legea va fi abrogată. Tache Florescu a scris pe Facebook că s-a săturat să fie umilit de către cei care ar trebui să-i reprezinte interesele, iar pentru el, plecarea din ţara pe care o iubeşte nu este o alegere. Florescu declară că îşi asumă toate urmările şi, dacă va fi nevoie, va intra în greva foamei şi va merge până la sinucidere. Deși supărarea sa este fondată, ce s-ar întâmpla dacă toți românii nu ar mai plăti nicio taxă și niciun impozit?

VETERANUL PNL REFUZĂ PENSIA SPECIALĂ Deși proiectul a fost criticat de liberali, niciunul dintre actualii deputați și senatori ai PNL nu s-a înghesuit să spună că refuză să primească pensie specială după împlinirea vârstei de pensionare. O lecție pentru liberali este oferită de preşedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu-Quintus, care a declarat, miercuri seara, că, în cazul în care i se va acorda o pensie specială, în urma celor 10 ani cât a fost parlamentar, o va refuza, iar dacă pensiile se vor acorda la cerere, nu va face niciodată o solicitare care să-l „ruşineze”.

Pensii speciale și pentru aleșii locali

Odată deschisă Cutia Pandorei, deputații se pregătesc să acorde pensii speciale și pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Potrivit proiectului de lege, pensiile speciale vor fi acordate în funcție de indemnizațiile aleșilor și numărul de mandate. Proiectul ar urma să fie supus aprobării luni, 21 decembrie. Și în acest caz, liberalii și social democrații au păreri împărțite. Co-președintele PNL Vasile Blaga a declarat că parlamentarii liberali vor vota împotriva proiectului legii pensiilor aleșilor locali, la fel cum au votat și în cazul proiectului legii pensiilor suplimentare pentru parlamentari. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, că a discutat despre legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este că social democraţii vor vota acest proiect, pe motiv că primarii nu au salarii mari, însă au foarte multe responsabilităţi.

Citește și:

Parlamentarii și-au asigurat pensii... nesimțite



12