Persecutarea creştinilor a luat amploare în 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Persecutarea creştinilor a luat amploare în 2013

Monden 09 Ianuarie 2014 / 00:00 549 accesări

Indexul mondial al persecuţiei 2014, clasament anual al celor 50 de ţări cele mai afectate de violenţe, arată în mod îngrijorător că persecuţiile împotriva creştinilor au luat amploare în 2013. Într-o conferinţă de presă la Paris, directorul organizaţiei, Michel Varton, a precizat că prin persecuţii nu se înţeleg doar actele de violenţă, ci şi presiunile, interdicţiile sau discriminările legate de religie.

Pentru al doilea an consecutiv, Coreea de Nord rămâne ţara unde creştinii se confruntă cu cele mai mari riscuri, iar Somalia se clasează pe locul 2, triburile şi clanurile musulmane executând aproape orice creştin pe care îl întâlnesc. Alte ţări unde creştinii sunt supuşi persecuţiilor sunt Afganistan, Insulele Maldive, Arabia Saudită, Yemen, Iran, Libia, Uzbekistan şi Qatar. „În 36 din cele 50 de ţări studiate, Islamul este în mare măsură responsabil de persecuţia creştinilor”, afirmă Michel Varton. Cea mai afectată regiune este Sahel, unde o cincime din creştini trăiesc alături de o şeptime din musulmanii lumii. În privinţa asasinatelor, Siria, aflată în plin război civil, deţine tristul record al numărului de creştini asasinaţi (1.213) şi a trecut de la locul 13 la locul 3 în clasament.

Pakistanul a cunoscut cel mai grav atac împotriva creştinilor de la crearea sa, în 1947, atunci când, la 22 septembrie 2013, un dublu atentat sinucigaş la ieşirea dintr-o biserică catolică din Peshawar a ucis 89 de creştini, potrivit asociaţiei. În Egipt s-au înregistrat 167 de acte violente de persecuţie, precum şi 492 de tentative de închidere a bisericilor sau a clădirilor-anexă. Ţările unde creştinii au suferit cele mai multe violenţe au fost, în ordine, Republica Centrafricană, Siria, Pakistan, Egipt, Irak, Myanmar, Nigeria, Columbia, Eritreea şi Sudan. Asociaţie creată în 1976, Portes Ouvertes France stabileşte acest clasament din 1997, pe baza unor chestionare adresate reprezentanţilor săi, care operează în 60 de ţări.

Creştinii de rit vechi tocmai au celebrat Crăciunul, iar mesajele adresate credincioşilor au avut teme variate. Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei a făcut apel la UE, în mesajul său de Crăciun, sărbătorit pe 7 ianuarie, să ţină cont de dorinţa ţării sale de a păstra valorile tradiţionale şi să nu impună idei străine poporului georgian. „UE trebuie să ţină cont de valorile noastre tradiţionale şi să permită a nu fi impuse aici, în Georgia, idealuri străine nouă, precum căsătoriile sau familiile formate între persoane de acelaşi sex”, a afirmat capul Bisericii Ortodoxe Georgiene în mesajul de Crăciun rostit în faţa credincioşilor prezenţi în Catedrala „Sfânta Treime“ din Tbilisi. Patriarhul Ilia al II-lea a salutat declaraţia făcută de ambasadorul UE la Tbilisi, Philip Dimitrov, care a afirmat recent că recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex nu reprezintă o condiţie pentru integrare europeană a Georgiei. „Este o declaraţie bună, întrucât păstrarea valorilor tradiţionale ale georgienilor cu privire la căsătorie va face mult mai puternică dorinţa ţării noastre de a se apropia de Europa”, a continuat patriarhul Ilia al II-lea, una din cele mai respectabile personalităţi publice ale Georgiei, o ţară unde 80% din populaţie este creştin-ortodoxă.

Patriarhul georgian şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că acţiunile şi ideile minorităţilor sexuale sunt considerate a fi democratice, în timp ce poziţia Bisericii este supusă adesea unor critici extrem de dure, „aruncându-se asupra ei toată murdăria”. Patriarhul Georgiei s-a pronunţat, de asemenea, pentru interzicerea avortului şi a mamelor-surogat. Şi patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a acuzat elitele occidentale de acţiuni politice având drept scop eliminarea valorilor creştine, inclusiv a semnificaţiei Crăciunului, atrăgând atenţia că aceste tendinţe vor avea consecinţe deosebit de periculoase. Patriarhul rus a acuzat în continuare Occidentul de încălcarea dreptului omului de a-şi mărturisi credinţa creştină. „În Occidentul de azi, preocupat de apărarea drepturilor şi libertăţilor omului, se încalcă dreptul omului de a-şi mărturisi în mod deschis credinţa creştină”, a afirmat patriarhul Kirill, evocând cazuri când unor prezentatoare de televiziune sau asistente medicale li s-a interzis să poarte la gât cruciuliţe. „Această tendinţă politică generală, această orientare generală a acţiunilor elitelor este, fără îndoială, una anticreştină şi antireligioasă”, a adăugat patriarhul Kirill.



12