PLUS cere Guvernului să îşi asume răspunderea pentru schimbarea legislaţiei electorale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PLUS cere Guvernului să îşi asume răspunderea pentru schimbarea legislaţiei electorale
Politică 02 Decembrie 2019 / 20:40 293 accesări 0 comentarii

Reprezentanţii PLUS salută intenţia Guvernului de a îşi angaja răspunderea în Parlament privind abrogarea recursului compensatoriu şi a dispoziţiilor referitoare la dublarea perioadei cursurilor în cadrul INM şi speră ca PNL să facă la fel şi în legătură cu modificarea legislaţiei electorale.

„PLUS salută intenţia Guvernului de a-şi angaja răspunderea în Parlament cu privire la abrogarea recursului compensatoriu sau la eliminarea dispoziţiilor privind dublarea perioadei cursurilor în cadrul INM. Chiar dacă acest pas prezintă riscul depunerii unei moţiuni de cenzură, considerăm că votul pentru o astfel de moţiune nu ar putea decât să clarifice situaţia politică din România. Guvernul trebuie să continue în acest sens, fără să cadă în cursa întinsă prin urgentarea procedurilor legislative din Parlament de către PSD”, au transmis reprezentanţii PLUS, într-un comunicat de presă,luni.

PLUS mai spune că lipsa unor modificări privind legislaţia electorală, de exemplu alegerea primarilor în două tururi va duce la perpetuarea conducerilor ilegitime ale baronilor locali.

„Ne exprimăm, însă, îngrijorarea cu privire la omiterea modificărilor privitoare la legislaţia electorală dintre normele pe care Guvernul este dispus să îşi angajeze răspunderea. Lipsa unor modificări realizate urgent cu privire la alegerile locale (introducerea votului în două tururi pentru primari şi preşedinţi de consiliu judeţean) va permite perpetuarea conducerilor ilegitime ale baronilor locali. De asemenea, păstrarea la doi senatori şi patru deputaţi a numărului de reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României nu ia în calcul voinţa masivă de a se implica în deciziile din România exprimată cu ocazia ultimelor alegeri de către românii plecaţi din ţară”, potrivit sursei citate.

PLUS mai anunţă că va pune la dispoziţia Executivului un proiect de lege pentru trecerea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum şi a preşedinţilor de consiliu judeţean.

„Ne dorim să colaborăm. Drept consecinţă, specialiştii PLUS pun la dispoziţia Guvernului un proiect de lege prin care se impune trecerea la votul în două tururi pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de consiliu judeţean, precum şi creşterea numărului reprezentanţilor diasporei în Parlament de la şase la 15, în mod direct proporţional cu numărul de cetăţeni cu domiciliul înregistrat formal în alte state. Astfel, diaspora ajunge să fie reprezentată în Parlament de un număr de parlamentari mai mare sau egal cu cel din judeţele mari ale României, precum Timiş, Cluj sau Dolj”, arată sursa menţionată.

Partidul condus de Dacian Cioloş reaminteşte faptul că inclusiv Klaus Iohannis le-a spus, luni, liberalilor că trebuie ca primarii să fie ales în două tururi şi a făcut apel la creşterea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

„La momentul instalării, alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene în două tururi a fost unul dintre angajamentele publice ale Guvernului, iar creşterea numărului de parlamentari reprezentând diaspora a fost asumată de către PNL chiar înainte de acest moment. Sperăm ca Guvernul României să îşi menţină aceste promisiuni şi să înţeleagă urgenţa punerii lor în aplicare, angajându-şi răspunderea asupra proiectului propus de către PLUS”, mai arată reprezentanţii partidului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1765 secunde