Pregătiri pentru funeraliile lui Margaret Thatcher

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 2.000 de invitaţi

Pregătiri pentru funeraliile lui Margaret Thatcher

Monden 12 Aprilie 2013 / 00:00 445 accesări

Foştii preşedinţi ai SUA şi un reprezentant al lui Ronald Reagan sunt invitaţi la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher, pe 17 aprilie, la Londra. La înmormântare a fost invitată şi Hillary Clinton, fost secretar de Stat al SUA. Un reprezentant al fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, pe care Doamna de Fier l-a calificat la un moment dat drept terorist, figurează, de asemenea, pe lista celor aproximativ 2.000 de invitaţi. Familia lui Margaret Thatcher se împotriveşte deocamdată prezenţei reprezentanţilor Guvernului argentinian la funeraliile fostului premier britanic, ce se vor desfăşura pe data de 17 aprilie.

REACŢII VIRULENTE În Marea Britanie reacţiile continuă să fie mixte cu privire la activitatea fostului premier. Parlamentari laburişti de stânga au discreditat omagiile generoase aduse baronesei Thatcher, în întreg spectrul politic, în contextul în care s-au folosit de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a lansa atacuri brutale şi excesive împotriva ei. David Cameron, vizibil emoţionat, a declarat că epitaful fostului premier ar trebui să fie “a făcut ţara noastră mare din nou”, în timp ce liderul laburist, Ed Miliband, a numit-o pe Margaret Thatcher “o personalitate unică şi impozantă”, criticând-o însă pentru închiderea unor mine de cărbune, poziţia sa cu privire la drepturile homosexualilor şi alte probleme. Au fost peste şapte ore de dezbateri în Camera Comunelor, comparativ cu numai 45 de minute la moartea lui Sir Winston Churchill, şi cinci ore şi jumătate în Camera Lorzilor. Dar 150 de parlamentari laburişti au boicotat sesiunea specială de o zi, convocată în onoarea lui Lady Thatcher, lăsând băncile partidului pe jumătate goale, în timp ce unii dintre cei care au participat au suscitat proteste, deoarece au folosit ocazia pentru a o condamna.

Glenda Jackson a stârnit proteste furioase de pe băncile conservatorilor atunci când s-a lansat într-o tiradă împotriva fostului premier “atroce”, spunându-le parlamentarilor că nu o consideră a fi femeie. “Primul premier de gen feminin, Ok. Dar o femeie? Nu, după criteriile mele”, a afirmat Glenda Jackson. Remarcile ei au declanşat un vacarm atât de mare încât parlamentarul conservator de Banbury, Sir Tony Baldry, a încercat să invoce o chestiune de ordine în atenţia preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, pentru a pune capăt atacurilor, dar a fost respins. În afara Camerei Comunelor, fostul premier laburist Tony Blair a cerut ca criticile la adresa politicilor lui Thatcher să fie respectuoase. Glenda Jackson, o actriţă laureată cu Oscar, care a intrat în Camera Comunelor în 1992, a susţinut că Lady Thatcher a învăţat că viciile devin virtuţi. “Lăcomia, egoismul, nicio grijă pentru cei mai slabi. Coate ascuţite şi genunchi ascuţiţi, aceasta a fost calea de urmat”, a afirmat aceasta. “Oamenii au văzut preţul a toate şi valoarea a nimic. A fost o deteriorare socială, economică şi spirituală atroce provocată acestei ţări”, a mai spus Glenda Jackson.

DISCUŢII APRINSE Fostul vicepremier, Lordul John Prescott, a postat un link cu imagini TV cu declaraţiile virulente ale lui Glenda Jackson, spunând că este “mândru să fie un fan”. Fostul ministru laburist al mediului, Michael Meacher, a declarat că Lady Thatcher a fost lipsită de “generozitatea şi mărinimia care trebuie să însoţească măreţia dacă cineva vrea să obţină un loc în inima naţiunii”. Parlamentarul veteran David Winnick a susţinut că “Lady Thatcher a adoptat politici care au fost extrem de dăunătoare... A provocat o durere imensă şi suferinţă oamenilor obişnuiţi”. Fostul ministru laburist pentru locuinţe, John Healy, s-a numărat printre parlamentarii care au stat deoparte, susţinând că David Cameron a încercat sa deturneze moartea lui Lady Thatcher pentru a obţine câştig politic.

REACŢII DIN AFARĂ Ostilitatea manifestată de Margaret Thatcher faţă de o Europă integrată se află la originea actualelor tensiuni dintre Londra şi UE, a declarat fostul cancelar german Helmut Kohl, într-un interviu pentru “The Times”. Helmut Kohl, în vârstă de 83 de ani, a declarat pentru cotidianul britanic că respecta onestitatea lui Thatcher, dar că încăpăţânarea acesteia a blocat avansarea, în anii \'80, către o uniune politică mai profundă. “Este adevărat, Margaret Thatcher era dificilă, tot aşa cum dificile erau şi relaţiile noastre”, afirmă Kohl. “Nu am suspectat-o niciodată de rea-credinţă. Am apreciat-o pentru acest lucru şi pentru dragostea ei faţă de libertate”, a conchis fostul cancelar german.

Margaret Thatcher a apreciat, în pofida aşteptărilor, prima sa întâlnire cu preşedintele francez François Mitterrand, la Downing Street, în 1981, şeful socialist de stat ştiind să îi flateze feminitatea Doamnei de Fier. “M-am temut de această întâlnire”, a afirmat Robert Armstrong, secretar de stat al lui Margaret Thatcher în perioada 1979-1987. “François Mitterrand nu vorbea engleză sau pretindea că nu vorbea un cuvânt în engleză, deci totul trebuia interpretat. Şi, bineînţeles, era francez!”, a adăugat acesta. Conservatoarea Margaret Thatcher \"resimţea o aversiune faţă de predecesorul acestuia, Valery Giscard d\'Estaing, cu toate că familia politică din care d\'Estaing făcea parte era apropiată Tory, pe când François Mitterrand era socialist. “Când a plecat preşedintele francez, am însoţit-o pe doamna premier până la ieşirea din Downing Street numărul 10 în timp ce îl conducea pe François Mitterrand şi am întrebat-o pe un ton care îmi trăda, cred, surprinderea, vizita s-a desfăşurat bine, nu este aşa, doamnă premier?”, a continuat el. Iar Margaret Thatcher i-a răspuns: “Da, aşa cred”. \"După aceasta a făcut o pauză şi a adăugat «ştii, îi plac femeile»\", adaugă Robert Armstrong. François Mitterrand, uneori cucerit, alteori exasperat de Margaret Thatcher, a spus despre Doamna de Fier că “are ochii lui Caligula şi gura lui Marilyn Monroe”.



12