Preotul misionar infectat cu Ebola a ajuns în Spania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
932 de morţi în Africa Alertă în SUA

Preotul misionar infectat cu Ebola a ajuns în Spania

Sănătate 08 August 2014 / 00:00 626 accesări

Un preot misionar spaniol, în vârstă de 75 de ani, este prima persoană bolnavă de Ebola readusă în Europa. Un avion militar avându-l la bord pe misionar, a aterizat ieri, la ora 08.15 (09.15 ora României), în apropiere de Madrid, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării, citat de AFP. Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, și apoi în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid. O altă misionară deţinătoare a unui paşaport spaniol şi care lucra în Liberia în acelaşi spital cu acesta, Juliana Bohi, se află, de asemenea, la bordul avionului Airbus A310, a anunţat ministerul pe contul său de Twitter. Nu se ştie încă dacă ea a contractat virusul. Amândoi au fost internaţi, împreună cu alte persoane, într-o secţie a spitalului Saint Joseph din Monrovia, al cărui director a decedat sâmbătă din cauza infectării cu Ebola, potrivit Ordinului San Juan de Dios, care administrează instituţia. Înaintea cazului preotului spaniol, doi americani - un medic şi o misionară - infectaţi cu virusul Ebola în Liberia, unde luptau împotriva epidemiei în cadrul unei organizaţii neguvernamentale umanitare, au fost repatriaţi şi internaţi într-un spital special echipat din Atlanta, în sud-estul Statelor Unite.

BILANŢ Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat 932 de morţi din totalul de 1.711 de cazuri în cadrul acestei epidemii fără precedent, care afectează în special trei ţări din Africa de Vest, potrivit unei estimări din 4 august. Sierra Leone, Liberia şi Guineea sunt ţările cele mai afectate.

MEDICAMENTUL-MINUNE? Misionara americană Nancy Writebol, infectată cu virusul în Africa, a primit a treia doză dintr-un tratament experimental, a anunţat CNN. Doctorul Kent Brantly, contaminat tot în Liberia, a fost tratat, de asemenea, cu acest ser nou, care nu a mai fost testat pe oameni până în prezent. Acest tratament ar explica ameliorarea stării lor de sănătate, considerată încă gravă la sfârşitul săptămânii trecute. Un medic care i-a administrat prima doză în Africa doctorului Brantly a vorbit despre tratamentul "miraculos" care a atenuat simptomele într-o oră, a anunţat presa americană. Preşedintele Barack Obama a considerat miercuri că este "prematur" ca medicamentul experimental să fie trimis în Africa. Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american de alergii şi boli infecţioase, a recunoscut marţi că serul are "o oarecare eficienţă, dar doar la doi pacienţi" în acest stadiu. "Trebuie să fim prudenţi înainte de a trage concluzii", a adăugat el.

În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest virus foarte agresiv, identificat în 1976 şi care are o rată de mortalitate de până la 90%.

SUA AU INSTITUIT NIVELUL 1 DE ALERTĂ Autorităţile sanitare americane au ridicat, ieri, alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei de Ebola, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt. „Această activare ne permite să mobilizăm resursele în toată agenţia pentru a răspunde crizei legate de Ebola”, a explicat Tom Skinner, un purtător de cuvânt al Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC). "Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată. Ea a fost instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1", a precizat el. Această decizie răspunde la "propagarea virusului Ebola în Nigeria şi la potenţialul risc de a afecta multe vieţi", a afirmat directorul CDC, dr. Tom Frieden, într-un mesaj publicat pe Twitter.

STARE DE URGENŢĂ ÎN LIBERIA Preşedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a decretat stare de urgenţă, apreciind că epidemia de Ebola "necesită măsuri extraordinare pentru supravieţuirea statului", într-o alocuţiune publică în cursul nopţii de miercuri spre joi, relatează AFP. Amintind măsurile luate de două săptămâni în ţară pentru a limita extiderea bolii, între care concediu impus de 30 de zile pentru funcţionarii neesenţiali, închiderea şcolilor şi dezinfectarea locurilor publice, Sirleaf a declarat că "ameninţarea continuă să crească". "Ignoranţa, sărăcia, precum şi practicile culturale şi religioase bine ancorate continuă să exacerbeze propagarea bolii, în special în provincie", a subliniat ea, referindu-se în special la contactul cu cadavrele în timpul ritualurilor funerare. "Amploarea şi scara epidemiei, virulenţa şi mortalitatea virusului depăşesc de acum capacităţile şi prerogativele celor câtorva agenţii guvernamentale sau ale ministerului", a continuat preşedintele liberian. "Virusul Ebola, ramificaţiile şi consecinţele bolii constituie în prezent o problemă ce afectează existenţa, securitatea şi bunăstarea Republicii, reprezentând un pericol clar şi imediat", a afirmat Sirleaf înainte de a decreta stare de urgenţă pentru 90 de zile.

Sursa foto: telegraph.co.uk



12