Prima Casă, toxicitate garantată de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vine criza... din nou

Prima Casă, toxicitate garantată de stat

Economie 11 Aprilie 2016 / 16:52 654 accesări

Analistul Florin Cîțu: „Culmea iresponsabilității - subvenția Prima Casă nu-i cuprinsă în datoria publică, prin derogare de la lege“

Analistul Florin Cîțu: „Culmea iresponsabilității - subvenția Prima Casă nu-i cuprinsă în datoria publică, prin derogare de la lege“

Prima Casă = credite pe 25 - 30 de ani date de bancheri, în mare, unor persoane cu venituri reduse, supraîndatorate acum și pasibile să intre-n default cât de curând. Exact ca-n 2007 - 2008!

Prima Casă = credite pe 25 - 30 de ani date de bancheri, în mare, unor persoane cu venituri reduse, supraîndatorate acum și pasibile să intre-n default cât de curând. Exact ca-n 2007 - 2008!

O NOUĂ CRIZĂ Susținerea publică a Băncii Naționale a României (BNR) pentru programul-subvenție Prima Casă și ignorarea expunerii băncilor pe riscul de stat, concomitent cu atacarea dării în plată și numirea ei drept un risc sistemic sever, reprezintă o chestiune foarte ciudată, consideră analistul Florin Cîțu: „În jur de 30% din stocul de credite pentru populație e acoperit de Prima Casă, un program care le permite celor cu venituri mici să-și cumpere o casă. În același timp, datele BNR arată că cele mai multe probleme la rambursare le au clienții cu venituri mici și grad mare de îndatorare (40% din venituri). În cazul datornicilor cu venituri minime, gradul ajunge și la 66% din venituri. E o situație dificilă - dobânzile sunt mici acum, dar riscul e să crească; iar atunci, neperformanța din Prima Casă va crește... spectaculos“. Pe lângă Prima Casă, un alt risc pe care BNR alege să-l ignore este expunerea uriașă a băncilor pe datoria de stat - „Nu spun că România o să dea faliment, ci că bancherii au împrumutat statul la dobânzi mici și scadențe tot mai mari, iar cele mai multe obligațiuni primite-n schimb sunt trecute în bilanț ca fiind „disponibile pentru vânzare“. Dar dobânzile plătite de stat sunt din ce în ce mai mici (crește/se confirmă ratingul etc.). Aici riscă să piardă băncile, căci 23% dintre activele lor (cel mai ridicat nivel din UE) înseamnă titluri de stat“.

EASY MONEY În opinia lui Cîțu, o bancă centrală cu adevărat independentă ar depistat aceste două riscuri sistemice majore - populație săracă supraîndatorată și bancheri cu aproape un sfert din resurse legate de stat. Și totuși, darea în plată e risc sistemic major, la un loc cu restul inițiativelor legislative care se aplică retroactiv în piața bancară... „Analiza de față e un punct de referință, la care să revin peste câțiva ani, când combinația letală Prima Casă + titluri de stat va produce pierderi majore în sistemul bancar, iar clienții programului de stat vor cere protecție (dare în plată?); tot atunci, bancherii vor cere finanțare de urgență din fonduri publice. Și să nu uităm că Prima Casă se reflectă în buget și, mai apoi, în taxe mai mari. Și totuși, prin derogare de la lege, programul nu poate fi cuprins în datoria de stat - mai iresponsabil de atât nu cred că se poate“. Pentru moment, însă, Prima Casă înseamnă „easy money“ pentru bănci, fix ca înainte de criză - de aceea s-au îngrămădit 16 - 17 bănci să dea credite de gen, ba chiar cer acum suplimentarea plafonului, pentru că, în nici trei luni, bugetul e aproape epuizat. Și avocatul Gheorghe Piperea avertizează că, la fel ca-n 2007 - 2008, „băncile își pun toate ouăle într-un singur coș, care este vulnerabil, întrucât debitorii sunt persoane cu venituri relativ reduse“ - „E clar că bancherii n-au învățat nimic din criza din 2008 și sunt condamnați să o repete. Tragic este că nimeni nu i-a tras la răspundere data trecută și nimeni n-o va face acum, iar ei știu asta“.



12