Primul militar rus mort în operaţiunile din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul militar rus mort în operaţiunile din Siria

Externe 28 Octombrie 2015 / 17:08 594 accesări

Vadim Kostenko, în vârstă de 19 ani, primul militar mort în operaţiunile ruse din Siria, urma să fie înmormântat miercuri în satul natal, Greceanaia Balka, potrivit unei organizaţii care monitorizează implicarea Rusiei în Siria şi Ucraina, citată de ”Financial Times”. Moartea adolescentului reprezintă un test al modului în care Moscova explică pierderile publicului, comentează FT. În conflictul din Ucraina, militari ruşi ucişi au fost îngropaţi în secret, iar asupra rudelor lor s-au exercitat presiuni să păstreze tăcerea, în contextul în care Guvernul continuă să-şi nege implicarea. Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, citat de Interfax, că militarul şi-a luat singur viaţa, în timpul odihnei, după serviciu. Potrivit Interfax, ministerul a anunţat o anchetă asupra incidentului, însă informaţii preliminare, provenind din mesaje scurte pe telefonul adolescentului, indică existenţa unor neînţelegeri cu o prietenă. Ministerul nu a răspuns unei solicitări FT de a comenta cu privire la caz, precizează publicaţia.

Moscova şi-a gestionat campania din Siria foarte diferit faţă de conflictul din Ucraina, printr-o acoperire la televiziunea de stat şi prezentând-o drept ”o luptă eroică împotriva răului”. Însă lideri ruşi au avut grijă să sublinieze că această campanie va dura doar câteva luni şi au respins posibilitatea implicării militarilor ruşi în lupte terestre. Kostenko s-a înrolat prin contract, după serviciul militar. El a fost trimis în Siria cu regimentul de sprijin aerian 906 de la Primorsko-Ahtarsk, la Marea Azov, situat în apropiere de satul său natal, potrivit investigaţiei Echipei de informaţii despre conflict, organizaţia care monitorizează cele două conflicte, apropiată bloggerului rus Ruslan Leviev. Potrivit Echipei, Kostenko nu ar fi pilot, ci ar face parte din personalul care deserveşte aeronave. Mai multe persoane identificate drept prieteni sau rude au deplâns moartea tânărului, în postări pe VKontakte şi alte reţele de socializare. Într-o conversaţie pe VKontakte, o femeie care s-a prezentat drept o prietenă a lui Kostenko i-a spus lui Leviev că reprezentanţi ai armatei şi-au schimbat de două ori versiunea despre ceea ce s-a întâmplat, atunci când i-au informat pe părinţii tânărului despre moartea acestuia. Ea i-a mai spus bloggerului că au murit, de asemenea, alţi nouă militari. O persoană de la Greceanaia Balka şi un prieten care a servit împreună cu Kostenko au declarat pentru FT că oficiali de la Primorsko-Ahtarsk i-au informat pe părinţii lui Kostenko despre moartea fiului lor. Ambele persoane au refuzat să ofere detalii şi au cerut să nu le fie publicate numele. Potrivit legislaţiei ruseşti, este o infracţiune să vorbeşti, scrii sau transmiţi informaţii despre victime militare ruse.

Între timp, părinţii primului militar rus mort în Siria cer o nouă autopsie, scrie ziarul ”Novaia Gazeta” în ediţia de miercuri, la o zi după ce au declarat că se îndoiesc de versiunea armatei, potrivit căreia fiul lor în vârstă de 19 ani s-ar fi spânzurat, relatează Reuters. Aleksandr şi Svetlana Kostenko au declarat că fiul lor era vesel când au vorbit la telefon sâmbătă, ziua în care a murit în timp ce servea într-o bază aeriană de pe coasta siriană. ”Novaia Gazeta” scrie în ediţia de miercuri, ziua înmormântării lui Vadim, că trupul băiatului se afla într-o stare rea. Ziarul îl citează pe unchiul militarului decedat, acesta afirmând că nasul, maxilarul şi gâtul sunt zdrobite, că partea din spate a capului este spartă şi că este tăiat până la buric. Cauza oficială a morţii tânărului este asfixierea, scrie ziarul.

Citește și:

Rusia înregistrează prima victimă în războiul din Siria

Războaiele continuă și vine o nouă criză economică. Află cum te poți proteja!

SUA analizează posibilitatea trimiterii de unităţi speciale în Siria şi Irak

Militar ucrainean ucis în lupte lângă aeroportul din Donețk

Rebelii sirieni refuză sprijinul aerian al Rusiei

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1338 secunde