„Probe clare şi convingătoare privind folosirea gazului sarin în Siria“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În căutarea adevărului

„Probe clare şi convingătoare privind folosirea gazului sarin în Siria“

Externe 17 Septembrie 2013 / 00:00 388 accesări

Inspectorii ONU au găsit „probe clare şi convingătoare” privind folosirea de gaz sarin în atacul din 21 august, din apropiere de Damasc, în care au murit circa 1.400 de persoane, după cum au confirmat experţii independenţi ai ONU în prima pagină a raportului elaborat pe baza dovezilor culese în Siria. Echipa de inspectori condusă de profesorul Ake Sellstrom a dat asigurări că mostrele chimice, medicale şi de mediu adunate pe teren oferă „probe clare şi convingătoare” că în acea zi s-au folosit rachete sol-sol cu agent sarin. „Concluzia este că, în conflictul direct dintre părţi în Siria, au fost folosite arme chimice împotriva civililor, inclusiv minori, la o scară relativ mare, la Ein Tarma, Mosdamiyeh şi Zamalka, în Gutha, la periferia sudică şi vestică a Damascului”, susţin inspectorii ONU. Potrivit agenţiei France Presse, în raportul lor, anchetatorii dau numele altor trei locuri unde au avut mandat să inspecteze pentru a verifica acuzaţiile de atac cu armă chimică, lucru pe care nu l-au putut face pentru că s-au concentrat pe provincia Gutha în timpul şederii lor de zece zile în Siria, în luna august. Este vorba de Khan al-Assal, în apropiere de Alep - unde regimul sirian afirmă că opozanţii au recurs la arme chimice, Sheikh Maqsud şi Saraqueb, în apropiere de Idlib.

Comisia ONU pentru Drepturile Omului a anunţat ieri că anchetează 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice produse în Siria, în ultimii doi ani. Preşedintele comisiei ONU, Paulo Pinheiro, a declarat că s-au vizionat înregistrări şi există expertize ale specialiştilor militari. În precedentul raport, comisia de anchetă anunţase doar patru presupuse atacuri cu arme chimice în Siria. SUA şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea ONU, până la jumătatea anului 2014. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

REZOLUŢIE Preşedintele francez, Francois Hollande, şi şefii diplomaţiilor americană, John Kerry, şi britanică, William Hague, au apreciat ieri că „este esenţială ajungerea la o rezoluţie puternică şi constrângătoare a ONU privind criza din Siria”. În cadrul unei întâlniri de la Paris la care a participat şi ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, toţi trei au afirmat că doresc un calendar precis privind controlul şi distrugerea arsenalului chimic al regimului sirian. Aliaţii şi-au exprimat dorinţa de a lucra, peste o săptămână, la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, apreciind că raportul inspectorilor ONU privind presupusul atac chimic din 21 august va fi, fără îndoială, o ocazie bună de a discuta despre acest subiect. Rezoluţia ar trebui să includă prevederile acordului anunţat sâmbătă de secretarul american de Stat, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Astfel, regimul de la Damasc are la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme chimice care ar urma să fie distruse până la jumătatea anului 2014.

AVERTISMENT Rusia a avertizat ieri că se opune unei rezoluţii care ar ameninţa Siria, deoarece aceasta nu corespunde, potrivit Moscovei, acordului de la Geneva, în contextul în care Franţa, SUA şi Marea Britanie s-au pronunţat pentru un text cu caracter constrângător. „Dacă cineva vrea să ameninţe, caută pretexte pentru atacuri, această cale sugerează opoziţiei din Siria că din partea ei sunt aşteptate noi provocări, iar această situaţie riscă să afecteze definitiv perspectiva conferinţei de pace Geneva 2, pe care comunitatea internaţională încearcă să o organizeze pentru a pune capăt crizei siriene”, a explicat ministrul rus de Externe. El a subliniat că acordul încheiat sâmbătă cu secretarul de Stat american nu prevede încă din prima fază adoptarea unei rezoluţii în virtutea Articolului 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă.

ELICOPTER DOBORÂT Armata turcă a doborât, ieri, un elicopter militar sirian care pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei, anunţă vicepremierul Bulent Arinc. Elicopterul, de tip MI-17, a fost depistat în spaţiul aerian turc în jurul orei 14.20 şi a fost doborât de avioane de vânătoare turce, a precizat Arinc. Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat doborârea elicopterului.



12