Protecție pentru victimele violenței domestice, la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Centrul de găzduire „Sfânta Sofia”

Protecție pentru victimele violenței domestice, la Constanța!

Social, Administrație 04 Decembrie 2019 / 20:26 2083 accesări

În Constanța se află singura locuință protejată pentru victimele violenței în familie licențiată de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați din cadrul Mininsterului Muncii și Protecției Sociale. Centrul de găzduire „Sfânta Sofia” se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și a fost înființat la inițiativa primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Centrul este amplasat în municipiul Constanța, dar adresa acestuia va fi păstrată secretă tocmai pentru a-i proteja pe cei care ajung să locuiască acolo. Centrul de găzduire „Sfânta Sofia” dispune de trei camere a câte două locuri, fiecare având grup sanitar propriu, sală de mese și bucătărie. În această locuință protejată pot veni adulți - victime ale violenței domestice cu domiciliul în municipiul Constanța, dar și cupluri - părinte/ reprezentant legal și copil. Durata maximă de găzduire este de 1 an, în situații excepționale, însă, contractul poate fi prelungit. De cele mai multe ori, victimele violenței în familie nu îndrăzneau să părăsească domiciliul pentru că nu dispuneau de un alt loc în care să locuiască. Această locuință socială a fost înființată pentru a furniza gratuit victimelor violenței domestice cazare, supraveghere, consiliere psihologică, reabilitare și reinserție socio-profesională.

Victimele agresiunilor domestice trebuie să știe că cel mai important lucru într-o astfel de situație este să apeleze numărul de urgenţă 112 cât de repede posibil, astfel încât să primească ajutor fără întârziere. Fiecare secundă contează!

Anul acesta, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială s-a înființat o echipă mobilă de intervenție în cazurile de violență în familie formată din doi reprezentanți D.G.A.S. și doi polițiști locali. Echipa intervine în momentul în care este solicitată de oamenii legii. Intervenția se referă atât la victimele agresiunii, pe care le duc în locuința protejată, cât și la agresori. Dacă a fost emis un ordin de protecție provizoriu și agresorul nu are unde să stea, i se va pune la dispoziție un spațiu în care poate să locuiască maximum 5 zile.

Violența domestică este o problemă socială care afectează multe familii din țara noastră, în special femei și copii. În România, aproape 100 de cazuri de violență domestică au fost reclamate în fiecare zi a anului trecut, potrivit unei statistici a IGPR pentru primele 11 luni ale lui 2018.



Ştiri recomandate

12