R. Moldova încearcă să vândă a doua bancă a ţării. Şi repede!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova încearcă să vândă a doua bancă a ţării. Şi repede!

Externe 30 Ianuarie 2019 / 17:54 392 accesări

Vânzarea de către Republica Moldova a Moldindconbank ar putea fi întârziată în cazul în care tranzacţia nu se finalizează înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, a declarat, pentru Reuters, Octavian Armaşu, guvernatorul băncii centrale informează Agerpres. Săptămâna trecută, reprezentanţii băncii centrale au anunţat că au aprobat tranzacţia prin care fondul bulgar DOVERIE United Holding va achiziţiona 64% din Moldindconbank, a doua mare bancă a ţării. Sondajele de opinie sugerează că niciun partid nu va obţine majoritatea în alegerile parlamentare, ceea ce va duce la luni de negocieri pentru formarea unei coaliţii. Pentru ca vânzarea Moldindconbank să fie aprobată, este nevoie de un Guvern funcţional la Chişinău. Conform legislaţiei din Republica Moldova, dacă tranzacţia nu se finalizează până în aprilie, atunci acţiunile Moldindconbank pot fi vândute pe piaţa liberă, iar preţul va fi redus progresiv dacă nu vor exista cumpărători. "Există riscul să nu avem un Guvern până în aprilie. De aceea apreciez că tranzacţia trebuie accelerată", a explicat Armaşu.

Într-un comunicat al DOVERIE, se arată că tranzacţia reprezintă o oportunitate bună, dar va fi "o procedură complicată". "Nu ne putem lua angajamentul pentru un anumit termen limită şi pentru anumite rezultate", se arată în comunicat. Guvernul de la Chişinău vrea să vândă Moldindconbank unui investitor străin ca parte a procesului de curăţare a sistemului financiar, sprijinit de FMI şi alte organizaţii internaţionale.

În 2016, banca centrală a îngheţat acţiunile Moldindconbank, apreciind că structura acţionariatului este opacă. "Cea mai mare temere a mea este că, dacă nu va fi găsit un investitor străin viabil, nu ştim ce fel de investitor vom găsi. Va exista riscul semnificativ de a avea o preluare orchestrată a băncii. Cred că această alternativă este foarte periculoasă", a afirmat guvernatorul băncii centrale.

Republica Moldova a fost în pragul falimentului în 2015, după ce un miliard de dolari au dispărut din trei dintre cele mai mari bănci locale. În plus, analiştii susţin că între 2011 şi 2014 fonduri din Rusia în valoare de aproximativ 22,3 miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul financiar din această ţară.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1716 secunde